Sakir Khader Eigen foto

Brandpunt-verslaggever Sakir Khader, die gisteren werd opgepakt bij de Grieks-Turkse grens, is aangekomen in Thessaloníki. Hij vliegt morgen terug naar Nederland. Khader werd vanmiddag onder voorwaarden vrijgelaten in Griekenland.

Hij zegt dat het naar omstandigheden goed met hem gaat, al is de behandeling door de Griekse autoriteiten hem niet in de koude kleren gaan zitten: "Ik ben 30 uur vastgehouden en slecht behandeld."

De verslaggever van Brandpunt was op reportage in het grensgebied tussen Griekenland en Turkije. "Ik was op weg met een groep vluchtelingen naar Athene om te zien hoe vluchtelingen nu Europa binnenkomen. In het grensgebied stuitten we op de politie. Ik werd aangezien voor een mensensmokkelaar, ook al liet ik mijn perskaarten zien."

Cel

Khader werd in de cel gestopt en mocht niet bellen met een advocaat. "Ik kreeg steeds IS-gerelateerde vragen. Mijn perskaarten en papieren werden niet serieus genomen. Ze bleven maar zeggen dat ik een IS'er was."

"Later hoorde ik dat ik gearresteerd was, omdat ik op militair terrein was geweest." Heftig vond hij ook dat hij met geweld uit een politieauto werd getrokken en dat hij zich helemaal moest uitkleden bij een ondervraging.

Dossier in het Grieks

Sakir Khader heeft geen idee waarvan hij uiteindelijk is beschuldigd. Hij heeft een dossier meegekregen in het Grieks, dat hij niet kan lezen. Juristen gaan daar nog naar kijken. Onder welke voorwaarden de journalist van KRO-NCRV is vrijgelaten, is ook nog onduidelijk. Maar voor hem is een ding het belangrijkst: "Ik mag in elk geval wel het land verlaten."

STER reclame