'Na Korea is ook Solna een spookwoord geworden in Italië'

Aangepast
Getty

Met open mond had hij gekeken naar hoe het noodlot zich voor zijn ogen voltrok. Een dag na de uitschakeling van Italië voor het WK in Rusland begint het besef langzaam door te dringen bij David Endt.

De voormalig persman en teammanager van Ajax is van jongs af aan verslingerd aan het Italiaanse voetbal en schreef daar meerdere boeken over.

"Italië hoort op het WK. Als dat niet gebeurt, dan wordt het donker. Het einde van het Italiaanse voetbal. Zo wordt dit gevoeld en die pijn gaat alleen maar sterker worden. Als straks het WK wordt gespeeld, gaan Italianen huilend over straat."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'FINE: het einde van het Italiaanse voetbal'

"Als je in een groep met Spanje terechtkomt, dan weet je dat je tweede kunt worden. Maar verliezen in de play-offs van een ploeg als Zweden, dat is ondenkbaar voor de Italianen."

Endt zag een tandeloos elftal ploeteren in San Siro. "Ik zag een machinaal Italië, zonder de genialiteit die nodig is, zonder fantasie. Toch kon ik niet geloven dat Italië zich niet zou kwalificeren. Dat niet iemand even die stiletto trekt en een doelpunt maakt. Pas daarna dacht ik: ze zijn er niet bij."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik zag onder Ventura een machinaal Italië, zonder fantasie'

De Italiaanse media zijn vandaag meedogenloos. "De messen waren na de nederlaag in Solna al geslepen", weet Endt. "Natuurlijk moet bondscoach Gian Piero Ventura weg. Ventura werd de opvolger van Antonio Conte omdat hij het minste kostte. Italië had geen geld om een grote coach aan te stellen. Ventura werd gedoogd, maar bij Italië moet iemand zitten met allure. En natuurlijk moet bondsvoorzitter Carlo Tavecchio weg. Dat zijn de kopstukken, maar de oorzaken liggen dieper."

Wereldkampioen 2006

"De leiding en de structuur van het Italiaanse voetbal klopt niet", vervolgt Endt. "De afgelopen jaren heeft Italië het gezicht kunnen redden. Neem 2006, toen Italië overspoeld werd door omkopingsschandalen. Maar ze werden wel wereldkampioen. Dat was een geweldig masker voor de problematiek van Italië, waar ze vooral op managementgebied enorm achter lopen. Maar of het gebeurt, is de vraag. Er zijn zoveel belanghebbenden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Solna is een spookwoord geworden in Italië'

Endt (geboren in 1954) behoort tot de zestigers die de laatste keer dat Italië afwezig was op een WK meemaakte. In 1958 werden de Azzurri uitgeschakeld door Noord-Ierland. Maar het grootste trauma uit de Italiaanse voetbalgeschiedenis vond acht jaar later plaats.

"In de Italiaanse taal heb je een woord voor 'teloorgang' of eigenlijk voor 'de totale afgang'. Corea. Dat verwijst naar de nederlaag die Italië leed op het WK in 1966 tegen Noord-Korea", legt Endt uit. "Politici, media, gewone Italianen, allemaal gebruiken ze dat woord om ondenkbaar falen te omschrijven."

Sinds deze week kent het Italiaans een synoniem: "Solna. Na Corea is Solna nu ook een spookwoord. Misschien zelfs wel de overtreffende trap."

STER Reclame