Geldautomaat verdwijnt verder, mobiele pin biedt (soms) uitkomst

  • Ardi Vleugels en Annelies Rijnbeek

  • Ardi Vleugels en Annelies Rijnbeek

Door het toenemende aantal online betalingen verdwijnt de geldautomaat uit het straatbeeld. De afgelopen vijf jaar verdwenen er al 800 automaten, de komende jaren kunnen er nog eens zo'n 2000 weg. Dat heeft Geldservice Nederland berekend.

Geldautomaten verdwijnen, soms kun je alleen mobiel pinnen

In de toekomst krijgen alle geldautomaten ook hetzelfde uiterlijk en staat de naam van de bank er niet meer op. Voor de service van de automaat maakt het dan niet meer uit bij welke bank je zit. Voor 2020 moeten alle geldautomaten 'neutraal' zijn, hebben de banken afgesproken met Geldservice Nederland.

De inkrimping is volgens de banken mede een gevolg van de steeds gewelddadiger plofkraken. Via een app kunnen mensen in de toekomst zien waar de overgebleven automaten nog staan.

De spreiding van de geldautomaten gaat ook op de schop. Voor inwoners van kleinere plaatsen is er nu soms al geen automaat meer in het dorp. In Terwolde zitten inwoners sinds mei zonder geldautomaat en ook in Andel zijn inwoners boos over de verdwenen automaten.

Schade aan een filiaal van een Rabobank na een plofkraak op een pinautomaat

In het Zuid-Hollandse Nieuwveen leidde het onlangs tot veel protest: binnen twee weken tekenden 400 mensen een petitie tegen het verdwijnen van de laatste geldautomaat. De Rabobank kwam met een oplossing: op zaterdagmorgen staat er nu een mobiele automaat, tot opluchting van de inwoners: "Het is fijn dat we hier terechtkunnen. Al zie ik liever een geldautomaat in het dorp waar we continu terechtkunnen."

De mobiele automaat biedt maar beperkt soelaas, zegt Lia Slof van dorpsvereniging Nieuwveen. Ouderen zijn bijvoorbeeld minder mobiel. Slof is ook manager van gehandicaptenzorgcentrum Ipse de Bruggen, waar zo'n vierhonderd mensen wonen. De bewoners en zorgmedewerkers zijn een eigen handtekeningenactie gestart. Veel bewoners zijn minder mobiel en zowel de cliënten als de zorgmedewerkers kunnen het niet altijd zo regelen dat ze op zaterdagochtend kunnen gaan pinnen.

Tot voor kort konden Nieuwveners nog pinnen bij supermarkt COOP, maar de supermarkt kon volgens de manager de enorme toeloop niet aan: "De automaat in onze supermarkt was om de haverklap leeg en we kunnen niet voorzien in de vraag die de klant heeft."

Of de nieuwe spreiding van automaten gunstig uitpakt voor dorpen als Nieuwveen is nog niet duidelijk. Geldservice Nederland belooft dat er goed wordt gekeken waar automaten nodig zijn en dat het de bedoeling blijft dat mensen altijd binnen een straal van 5 kilometer een apparaat kunnen vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl