Jos van Rey

OM eist in hoger beroep opnieuw twee jaar tegen Jos van Rey

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw twee jaar cel geëist tegen de Roermondse politicus Jos van Rey. Ook wil het OM dat oud-VVD'er Van Rey drie jaar lang de functie van wethouder of gedeputeerde niet uitoefent.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem vorig jaar tot een taakstraf van 240 uur voor omkoping, het lekken uit een vertrouwenscommissie, stembusfraude, corruptie en witwassen.

Van Rey en het OM waren tegen die straf in beroep gegaan. De officier van justitie had bij de rechtbank een gevangenisstraf van twee jaar geëist, maar de rechter hield rekening met de vele publiciteit rondom de zaak en de leeftijd van Van Rey (72). Verder is volgens de rechtbank de kans op herhaling klein.

Voorbeeldfunctie

Volgens het OM doet de werkstraf geen recht aan de ernst van de strafbare feiten. Justitie tilt zwaar aan de schending van integriteit door Van Rey, die een maatschappelijke voorbeeldfunctie had. Daarom had hij "volkomen integer" moeten zijn.

"De integriteitsschending is zo ernstig dat er een duidelijk signaal moet worden afgegeven. Daarom heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep opnieuw een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Van Rey."

De zaak in hoger beroep begon vorige week. Op 20 december is de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl