De Zuidas in Amsterdam
Aangepast

Discussie over afschaffen dividendbelasting duurt voort

De storm rond het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen is nog niet gaan liggen. Premier Mark Rutte moet morgen in de Tweede Kamer opnieuw uitleg geven over het besluit. Veel oppositiepartijen plaatsen vraagtekens bij de maatregel die de schatkist 1,4 miljard kost.

Volgens de regeringspartijen staat daar behoud van werkgelegenheid en een goed vestigingsklimaat tegenover. Maar de oppositie denkt daar anders over. Ze vinden dat het geld die de belasting oplevert beter kan worden besteed en dat het kabinet zich laat chanteren door de grote bedrijven.

Debat afschaffing dividendbelasting: Asscher (PvdA) versus Van Tilburg (Euronext)

Kabinet onder druk gezet?

Aanleiding voor het Kamerdebat is het bericht dat een aantal multinationals de formerende partijen onder druk heeft gezet. Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken.

Rutte erkende vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij met meerdere bedrijven heeft gesproken over het afschaffen van de dividendbelasting. Hij vindt dat dit soort achtergrondgesprekken horen bij zijn werk. Om welke bedrijven het gaat, wil de premier niet zeggen. Hij vindt dat bedrijven moeten kunnen rekenen op de vertrouwelijkheid van dergelijke gesprekken en dat het niet aan hem is om ze te noemen.

Maurice van Tilburg, de baas van Euronext, de Amsterdamse beurs, is voorstander van het schrappen van de dividendbelasting. "Het zorgt voor veel administratieve rompslomp en heeft bovendien een negatieve impact op ons Nederlandse vestigingsklimaat", schrijft hij in een column in De Telegraaf.

"Veel vooral internationale bedrijven zien de belasting als een belemmering. Die telt mee in de overweging voor bedrijven en investeerders om al dan niet voor Nederland te kiezen."

En die bedrijven zijn volgens hem juist heel belangrijk voor Nederland. "De komst van multinationals heeft een positieve invloed op onze economie via werkgelegenheid, belastingen en een internationale uitstraling van Nederland."

Nultarief

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie komt er mogelijk een verschuiving of herverdeling van het Europese financiële centrum. "Daarom moeten wij ervoor zorgen dat Nederland een aantrekkelijke optie blijft als investerings- of vestigingsland."

Van Tilburg benadrukt dat er in het Verenigd Koninkrijk geen dividendbelasting wordt geheven. "Om 'post-brexit' even aantrekkelijk te zijn voor buitenlandse partijen is een gelijkstelling een goed begin."

In veel van onze buurlanden is de dividendbelasting hoger dan 15 procent. Neem bijvoorbeeld Duitsland (25 procent) en België (30 procent). Maar er zijn ook genoeg landen waar de belasting lager is of niet wordt geheven.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat met de 1.4 miljard euro hele andere dingen gedaan kunnen worden en noemt de maatregel een 'sinterklaascadeau voor beleggers'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl