Sakir Khader
NOS NieuwsAangepast

Journalist Brandpunt onder voorwaarden vrijgelaten in Griekenland

Brandpunt-verslaggever Sakir Khader, die gisteren werd opgepakt bij de Grieks-Turkse grens, is aan het begin van de middag onder voorwaarden vrijgelaten in Griekenland. Hij is veroordeeld door een rechter, maar volgens zijn eindredacteur Henk van der Aa is nog volstrekt onduidelijk waarvoor.

Ook is niet duidelijk wat de voorwaarden zijn, op basis waarvan hij nu weer vrij is. De tekst van het vonnis is in het Grieks en wordt nu door het ministerie van Buitenlandse Zaken bestudeerd.

Khader verblijft nu in een hotel om bij te komen. De omroep is bezig een vlucht voor hem te boeken, terug naar Nederland.

Sakir Khader was bezig met een reportage over Syrische vluchtelingen die naar Europa willen, toen hij werd opgepakt door de Griekse autoriteiten. De rivier waar hij was, zou militair gebied zijn. Het is nog onduidelijk wat zich daar heeft afgespeeld.

Volgens eindredacteur Van der Aa verkeert Khader in goede gezondheid. Er is kort telefonisch contact met hem geweest. Toch zijn er vragen over zijn behandeling in de Griekse gevangenis. Zo zou hij niet te eten hebben gehad, moest hij zich uitkleden tijdens het onderzoek en werd hij midden in de nacht wakker gemaakt voor ondervraging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl