Boekencollectie Drs. P naar Rotterdamsch Leeskabinet

Drs. P (Heinz Polzer) ANP

De boeken van wijlen taalvirtuoos en zanger Drs. P zijn geschonken aan het Rotterdamsch Leeskabinet, een bibliotheek in de Erasmus Universiteit. Rondom de presentatie van de boekencollectie is een expositie over Heinz Polzer, zoals Drs. P eigenlijk heette.

In de verzameling van enkele honderden boeken zit werk van Polzer zelf. Ook bevat de collectie veel publicaties over humor en taal. Veel van de boeken bevatten opdrachten en boodschappen van Polzer aan zijn vrouw, of van andere Nederlandse en buitenlandse schrijvers en bekendheden aan Polzer.

Nieuwe muziek

De collectie heeft een link met Rotterdam. Polzer studeerde aan de Erasmusuniversiteit en was daar lid van het studentencorps. Hij schreef meerdere liedjes over Rotterdam. Een deel daarvan wordt opnieuw uitgebracht op het album Het Rotterdams Passé van Drs. P. Op die cd staan ook uitvoeringen van anderen en teksten die na zijn dood zijn teruggevonden en later op muziek zijn gezet.

Het Rotterdamsch Leeskabinet is een bibliotheek met kunst en literatuur die weliswaar huist in de Erasmusuniversiteit, maar al bestond voordat de universiteit werd opgericht. Het Leeskabinet werd in 1859 opgericht "om het volk te verheffen", zegt een woordvoerder. "Rotterdam had geen universiteit. De gegoede burgerij wilde met de bibliotheek een plek bieden tot intellectuele verdieping."

STER Reclame