Onze economie groeit, maar niet zo hard als in Letland en Cyprus

Aangepast
Letse vrouwen in klederdracht vieren Martins' Day, een feestdag om het begin van de winter in te luiden ANP

De Europese economie groeit gestaag verder. Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden steeg in het derde kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van vorig kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was de groei zelfs 2,5 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Eerder vandaag bleek al dat Nederland goed meedoet in de groei. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,4 procent is gegroeid, en zelfs met 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar (3,3 procent als gecorrigeerd wordt voor werkdagen, zie kaart onderaan artikel). Zowel de consumentenbestedingen als de export en de investeringen van bedrijven groeiden.

Inhaalrace

Toch haalt de groei in Nederland het niet bij de groei in eurolanden die lange tijd achterop bleven in het economisch herstel. In vergelijking met een jaar geleden deed de economie in Letland (+6,2 procent) en Cyprus (+3,9 procent) het erg goed. Buiten de eurozone waren Roemeniƫ, Polen en Tsjechiƫ bezig aan een inhaalrace.

Hoe de economie het de afgelopen maanden deed in het geplaagde Griekenland is nog niet bekend. Eurostat heeft nog niet voldoende cijfers om daar een schatting voor te maken. Eind vorig jaar was er in Griekenland nog geen sprake van groei, maar sinds januari werden voorzichtig zwarte cijfers geschreven.

De onderstaande kaart laat zien hoe het economisch herstel in de eurolanden zich ontwikkelde tussen het derde kwartaal van 2007 en nu.

Economische groei per euroland

STER Reclame