Radar-presentator biedt petitie aan over werkloze 55-plussers

Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg schudt de hand van 50Plus-leider Krol ANP

Er moet een experiment komen met een gegarandeerd inkomen voor werkloze 55-plussers. Antoinette Hertsenberg, presentator van het consumentenprogramma Radar, heeft daarover een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Die petitie is sinds juni door meer dan 113.000 mensen ondertekend. 50Plus-leider Krol nam de petitie in ontvangt.

50PLUS
@50pluspartij
.@avrotrosradar bood een petitie aan voor een experiment met een #basisinkomen voor werkloze 55-plussers. De kans dat zij werk vinden is 3%. De petitie is 113.344 keer ondertekend en werd namens 50PLUS in ontvangst genomen door @HenkKrol, Corrie van Brenk en Martin van Rooijen.
1 jaar geleden

Radar startte de petitie naar aanleiding van de vele reacties op een aantal uitzendingen over werkloosheid. Het is voor werkloze ouderen vaak moeilijk om weer aan een baan te komen. En volgens Hertsenberg gaan ze er ook te vaak op achteruit als ze wat verdienen, doordat ze dan worden gekort op toeslagen en uitkering.

Ze pleit daarom bij de politiek voor een experiment met 4000 werkloze 55-plussers. De helft van hen moet dan een vast, gegarandeerd inkomen van de overheid krijgen (bijvoorbeeld 1000 euro). Dat inkomen wordt niet gekort, de sollicitatieplicht vervalt, net als de inkomensafhankelijke toeslagen.

De andere helft, de controlegroep, valt gewoon onder het huidige systeem, met een bijstandsuitkering, sollicitatieplicht en huur- en zorgtoeslagen. Volgens Hertsenberg en Radar is het huidige stelsel zeer ingewikkeld en bureaucratisch. Een gegarandeerd inkomen maakt het volgens de programmamakers makkelijker om parttime te werken of een bedrijfje te beginnen.

STER Reclame