Excuses politie voor hardhandige aanhouding man die trein wil halen

Aangepast
Ammar Nayare Facebook / Privéfoto

De Amsterdamse politie erkent vorige week ten onrechte een jongeman te hebben aangehouden, waarbij bovendien "onrechtmatig geweld" is gebruikt. Donderdag zal de politie in een gesprek met het slachtoffer, Ammar Nayare, en diens advocaat zich verontschuldigen voor het voorval van vorige week maandag, zegt een politiewoordvoerder.

Nayare rende die dag naar eigen zeggen naar het Centraal Station om een trein te halen, schreef hij op Facebook. De politie dacht met een inbreker te maken te hebben en greep Nayare in zijn kraag. Hij legitimeerde zich, maar werd vervolgens naar eigen zeggen in zijn maag gestompt en tegen de grond gewerkt, waarbij zijn gezicht over de straat schuurde. "Volgens de politie zie ik eruit als een stereotiep iemand die in drugs handelt of inbraken pleegt", schreef hij erbij.

Nayare postte ook foto's van zijn verwondingen op Facebook. Zijn relaas werd ruim duizend keer gedeeld.

Capuchon

Volgens de politie rende Nayare met twee anderen uit een portiek in een straat op ongeveer een kilometer van het station waar veel inbraken worden gepleegd. Twee van de drie hadden een capuchon op, en de twee surveillerende agenten besloten in actie te komen. Ze hielden Nayare staande en stellen een onderzoek in.

"Dan weigert hij zijn hand uit zijn zak te halen, waarna de agenten hem bevelen dit wel te doen", zegt een politiewoordvoerder. "Omdat Nayare dit niet deed werd hij gearresteerd voor het opzettelijk niet voldoen aan het bevel. Die arrestatie was onrechtmatig omdat er onvoldoende gronden waren om hem te bevelen zijn hand uit zijn zak te halen."

Het was anders geweest als er een dreigend gevaar was geweest, zegt de woordvoerder, of als duidelijk was dat er was ingebroken. De politie geeft toe dat de agenten bij de aanhouding te hardhandig te werk te zijn gegaan.

Nayare heeft een klacht ingediend tegen de agenten. In een reactie op het bericht dat de politie excuses gaat aanbieden, laat Nayare aan de NOS weten: "Ik ben een Nederlandse burger, ik doe dit niet alleen voor mezelf maar ik gun het geen enkele Nederlander of wie dan ook op aarde. Dit moet stoppen."

STER Reclame