NOS Nieuws

'Controle bij 50 jaar na zwangerschapsvergiftiging veel te laat'

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, moeten daarna al relatief snel gecontroleerd worden op schade aan hart en bloedvaten. Dat is de uitkomst van het onderzoek van UMC-arts Gerbrand Zoet, waarop hij vanmiddag hoopt te promoveren. Het is te laat om met controles te wachten tot ze vijftig zijn, want dan kan er al aanzienlijke schade aangericht zijn, betoogt hij.

Het was al langer bekend dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap deze complicatie - die zich kenmerkt door een zeer hoge bloeddruk - opliepen, veel vaker last hebben van slagaderverkalking. Daarmee lopen ze een hoger risico op een beroerte of een hartinfarct.

Daarom wordt hun aangeraden zich door de huisarts te laten controleren als ze 50 zijn geworden. Te laat, concludeert Zoet na onderzoek bij 160 vrouwen tussen de 45 en 55 jaar die eerder een zwangerschapsvergiftiging opliepen.

Bij een derde van de onderzochte vrouwen trof Zoet schade aan hart en bloedvaten aan. Bij 'gezonde' vrouwen is dat slechts bij een op de vijf het geval. Ook zag hij bij de helft van de vrouwen in de onderzoeksgroep vaatvernauwingen in de kransslagader, iets waarvan slechts 7 procent van de 'gezonde' vrouwen last heeft. Zo'n vernauwing kan een hartinfarct veroorzaken.

Onder de 40 jaar

Zoet adviseert vrouwen daarom zich na een zwangerschapsvergiftiging op jongere leeftijd te laten onderzoeken, zodat ze zo nodig met medicijnen de schade aan hart en bloedvaten kunnen beperken. Zoet wil zijn onderzoek uitbreiden naar vrouwen jonger dan 40 jaar, om erachter te komen of er bij hen ook al tekenen van slagaderverkalking te vinden zijn.

Ongeveer 15 procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl