Tientallen doden bij luchtaanval op Syrische markt

Aangepast
De luchtaanvallen op de markt in Atareb veroorzaakten een enorme chaos AFP

In de Noord-Syrische plaats Atareb wordt nog steeds gezocht naar slachtoffers nadat de markt gisteren werd getroffen door een serie luchtaanvallen, met tientallen doden tot gevolg. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland via lokale bronnen de oorlog in Syrië volgt, zijn er zeker 61 doden gevallen, onder wie vijf kinderen. Op drie politieagenten na zouden er alleen maar burgers zijn omgekomen.

Het Observatorium meldt dat er drie luchtaanvallen zijn uitgevoerd, ofwel door de Syrische ofwel door de Russische luchtmacht.

Toevluchtsoord

De plaats Atareb, in de provincie Aleppo, is een toevluchtsoord voor mensen die oorlogsgebieden in de omgeving zijn ontvlucht. Het is in handen van de opstandelingen tegen de Syrische president Assad.

Atareb ligt in een zogenoemde deëscalatie-zone, waarover is afgesproken dat er geen aanvallen mogen plaatsvinden. Syrië, Iran en Turkije besloten in mei van dit jaar vier van dergelijke zones in te stellen, maar toch is er nog geregeld sprake van gewelddadigheden in die regio's.

De luchtaanvallen hebben een groot gat geslagen in het centrum van Atareb. Het dodental kan nog verder oplopen als de puinhopen verder worden doorzocht.