Brand in centrum van Edam veroorzaakt 'zwart gat'

Aangepast

In het centrum van Edam heeft een grote brand gewoed. Het vuur brak gisteravond rond 23.00 uur uit in een snackbar. Er is geen asbest vrijgekomen. Rond 09.30 uur vanmorgen was de brandweer de brand meester.

Even na middernacht leek de brand al onder controle, maar een uur later laaide het vuur weer op. De brand sloeg over naar een naastgelegen boekwinkel en ook een café werd getroffen. De snackbar is door de brand volledig verwoest.

Op beelden van vannacht is te zien hoe de brandweer met een hoogwerker de metershoge vlammen onder controle probeert te krijgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zeer grote brand in het oude centrum van Edam

Er zijn geen gewonden gevallen. De Veiligheidsregio riep mensen op om ramen en deuren te sluiten, omdat er sprake was van flinke rookontwikkeling. Uit voorzorg werden omliggende woningen ontruimd.

Hoogwerker

Burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam sprak tegen NH Nieuws van een ingewikkelde situatie. "In de binnenstad, met veel hout, alles dicht op elkaar en kleine straatjes waar je moeilijk bij kunt."

"Dit wordt een zwart gat in de binnenstad van Edam", zegt Sievers. "Het is heel dramatisch. Ik heb met de eigenaren van de panden gesproken en met degene die erboven woont. Ze zijn ontzet."

Vandaag wordt onderzocht of de gevels van de getroffen panden nog sterk genoeg zijn. Als er geen instortingsgevaar is, mag er weer verkeer door de straat rijden.

STER Reclame