EPA

De afgelopen uren is steeds duidelijker geworden hoe groot de verwoestingen zijn in het grensgebied van Irak met Iran. Zondagavond laat was daar een zware aardbeving, met een kracht van 7,3. Zeker 414 mensen zijn omgekomen, ruim 8000 mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste aardbeving van 2017.

120 naschokken later zijn details over de gevolgen van de beving nog altijd spaarzaam. De ramp was bij de onherbergzame Iraaks-Iraanse grens, met weinig grote steden. Wel is duidelijk dat de Iraanse kant vele malen zwaarder is getroffen. Daar vielen 407 van de 414 doden en veruit de meeste gewonden. Volgens de Iraanse staatstelevisie liggen nog duizend mensen in het ziekenhuis.

Iraniërs rouwen om een slachtoffer van de beving AFP

Het dodental kan nog verder oplopen. "Het is een arm gebied; de huizen zijn er slecht gebouwd", zei correspondent Thomas Erdbrink enkele uren na de beving. "Nu de reddingsoperatie op gang komt, worden snel veel lichamen onder het puin gevonden."

Met name in de Iraanse stad Sarpol-e-Zahab is de schade groot, schrijven verschillende persbureaus. Onder meer het ziekenhuis in de stad is zwaar beschadigd.

Volgens een hulporganisatie hebben 70.000 mensen in de stad noodopvang nodig. Duizenden zullen voor de tweede nacht op rij buiten moeten slapen.

Het Iraanse leger is in groten getale naar het getroffen gebied gestuurd. Ook is een nationale dag van rouw afgekondigd en worden mensen in hoofdstad Teheran opgeroepen om bloed te geven. Volgens Erdbrink mogen buitenlandse journalisten, die eerder werden geweigerd, nu ook naar het rampgebied afreizen.

STER reclame