NOS NieuwsAangepast

Banken in Egypte weer open

In Egypte zijn alle banken weer open. Vanwege de vele stakingen gaf de Centrale Bank van het land afgelopen zondag de opdracht de deuren gesloten te houden. De banken waren bijna een week lang dicht.

Egyptenaren stonden vanmorgen al vroeg in de rij om hun bankzaken te regelen.

Stakingen verboden

Voorlopig worden er geen nieuwe stakingen verwacht. Dat heeft te maken met een verbod van het leger dat het land tijdelijk regeert sinds het aftreden van oud-president Mubarak.

De legerleiding heeft staken verboden omdat het schadelijk zou zijn voor de economie en de nationale veiligheid. Werknemers in de publieke sector wilden met de stakingen een hoger loon en betere arbeidomstandigheden afdwingen.

Economen vreesden dat het sluiten van de banken buitenlandse investeerders alleen maar meer zou afschrikken. Ook het dichtblijven van de Egyptische beurs zou slecht zijn voor het land.

Beurs blijft dicht

Verwacht werd daarom dat ook de beurs vandaag weer zou opengaan, maar dat werd opnieuw uitgesteld. De handel ligt nu al drie weken plat. Een nieuwe datum voor hervatting werd niet gegeven.

Een woordvoerder laat weten dat de beurs gesloten blijft om problemen te voorkomen. Als de beurs weer opengaat, zullen er strenge beperkingen aan de handel worden gesteld. Zo zal de beurs weer sluiten bij zware koersschommelingen en zal er slechts drie uur per dag gehandeld mogen worden.

De beurs van Egypte verloor 17 procent van zijn waarde in de twee dagen voordat hij gesloten werd.

Museum open

Vandaag ging wel het Egyptische Museum voor Oudheden weer open na bijna een maand dicht te zijn geweest. Het museum, waar onder andere het beroemde dodenmasker van Toetanchamon tentoongesteld wordt, was gesloten nadat plunderaars het gebouw waren binnengedrongen.

Het museum kon pas weer opengesteld worden voor het publiek nadat een inventarisatie van de gestolen objecten was gemaakt. Een tiental voorwerpen wordt nog steeds vermist, waaronder een beeldje van Toetanchamon.

Andere toeristische trekpleisters, zoals de piramides van Gizeh, waren vorige week al weer opengegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl