Croes, Rob C. / Anefo

In het DeLaMar Theater in Amsterdam is vanavond de twintigste editie van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds '79. Prinses Beatrix, die het gala jaarlijks bezoekt, is er ook nu weer bij. Als dansliefhebber bezoekt ze al haar leven lang met grote regelmaat balletvoorstellingen.

Beatrix praat na afloop van de balletvoorstellingen vaak met dansers. Zo heeft ze ook het dansersechtpaar en de oprichters van het Dansersfonds '79 Han Ebbelaar en Alexandra Radius goed leren kennen. "Beatrix is sinds 1981 altijd naar de voorstellingen geweest, ook nog in die tijd met prins Claus. Ze komt iedere keer", vertelt Radius.

De liefde van Beatrix voor ballet begon al vroeg. In haar tienerjaren zat zij op ballet bij een dansschool in Baarn. Op archiefbeelden is te zien hoe ze meedanste in een voorstelling.

Tiener Beatrix danst balletvoorstelling

De liefde van Beatrix voor ballet is steeds verder gegroeid. In de tijd dat ze nog koningin was, gingen er regelmatig dansgezelschappen mee op staatsbezoeken. Het Nationale Ballet was in 1982 het eerste gezelschap dat haar vergezelde tijdens haar bezoek aan Duitsland.

Beatrix bood soms ook een dansvoorstelling aan in plaats van het gebruikelijke diner op de tweede dag van een staatsbezoek. Dit deed ze onder andere in Noorwegen (2010) en in Turkije (2012).

'Grote eer'

Ter ere van de zestigste verjaardag van Beatrix, in 1998, werd Ebbelaar en Radius gevraagd een dansgala te organiseren. "Dat was echt een groot gebeuren en een prachtige avond. Ze liet haar lievelingschoreografen zien aan haar vrienden, een grote eer van ons om te mogen organiseren," zegt Ebbelaar.

Het twintigste Balletgala wordt opgedragen aan Hans van Manen. De vaste choreograaf van het Nationale Ballet viert dit jaar zijn 85ste verjaardag. Van Manen maakte meer dan 125 balletten en ontving diverse nationale en internationale prijzen voor zijn betekenis voor de dans.

Bij het gala treden vanavond verschillende dansgroepen op. Er zijn onder meer optredens van Het Nationaal Ballet en het Scapino Ballet.

STER reclame