Minister Davis vanmorgen bij Downing Street 10
NOS NieuwsAangepast

Britse parlement mag stemmen over brexit-deal

Het Britse parlement krijgt de kans om te stemmen over de definitieve tekst van het akkoord over de brexit, het Britse vertrek uit de Europese Unie. Brexit-minister Davis heeft verder toegezegd dat het Lagerhuis een debat mag voeren over de deal met Brussel en er nader onderzoek naar mag doen.

Premier May en haar minister lijken daarmee een concessie te doen aan parlementariërs, ook van hun eigen Conservatieve Partij, die druk uitoefenen op het kabinet om het parlement het laatste woord te geven over het vertrek uit de EU. Juist deze week is er in het Lagerhuis een belangrijk debat over de brexit-wetgeving.

Moeizaam

Davis zegt dat er in Groot-Brittannië een speciale wet komt om de brexit-deal te bekrachtigen. In die wet moeten zaken als de overgangsregeling en rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, belangrijke thema's binnen de brexit-onderhandelingen, worden geregeld.

"Dat betekent dat een akkoord alleen overeind blijft als het parlement ermee instemt", zei minister Davis. Anders gezegd: als het parlement de deal verwerpt, vertrekt Groot-Brittannië uit de unie zonder deal, een zogenoemde 'harde brexit'.

De onderhandelingen over de brexit verlopen overigens uiterst moeizaam. Vorige week constateerden Davis en de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, nog dat er alleen kleine stapjes worden gezet. Uiterlijk in maart 2019 moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl