NOS SportAangepast

Nadal verliest op ATP Finals en trekt zich terug: mijn seizoen zit erop

Nadal verliest van Goffin en sluit tennisjaar af

David Goffin heeft bij de ATP Finals in Londen verrassend van Rafael Nadal gewonnen. De Belg versloeg de Spanjaard, verliezend finalist in 2010 en 2013 met 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4. Eerder op de dag begon de Bulgaar Grigor Dimitrov in dezelfde groep met een zege op de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-3, 5-7 en 7-5.

Nadal was in zijn partij zichtbaar niet fit en meldde zich vlak na zijn nederlaag met knieproblemen af voor de rest van de Finals. "Mijn seizoen zit erop", aldus de Spanjaard. Anderhalve week geleden moest hij zich ook al terugtrekken voor de halve finales van het masterstoernooi in Parijs wegens de blessure aan zijn knie.

Goffin begon maandagavond ijzersterk, brak Nadal al snel en kwam mede dankzij drie aces op rij op 3-1. Hoewel Goffin ook daarna de rally's domineerde, kwam Nadal twee keer terug van een break achterstand; bij 5-6 na twee dubbele fouten van de als zevende geplaatste Belg.

Topspinballen

Ook daarna bleef Nadal, als eerste geplaatst, Goffin bestoken met zware topspinballen. De Belg kwam een break voor, maar de Spanjaard werkte knap een matchpoint weg bij 5-4 en nog eens drie bij 6-5 om vervolgens ook nog de tiebreak te winnen.

Goffin bleek allerminst aangeslagen, was duidelijk de fitste van de twee en stond in een mum van tijd op 4-1, waarbij hij ook nog een gamepoint miste voor 5-1.

Maar weer gaf Nadal zich niet zomaar gewonnen. Louter op vechtlust kwam hij terug tot 5-4, maar Goffin bleef kalm en op zijn vijfde matchpoint was het wel raak.

Oom Toni

De nederlaag van Nadal leidde ook het einde in van de coachings-carrière van Toni Nadal. De oom van Rafael - die zijn neef sinds de eerste stappen op de tennisbaan begeleidde- zou bij de Finals in Londen sowieso al voor het laatst op de tribune zitten. Hij gaat zich richten op de tennisacademie die zijn neef begonnen is op Mallorca.

Dimitrov verslaat Thiem bij ATP Finals

Het duel van Thiem met Dimitrov, beiden gezegend met een prachtige enkelhandige backhand, was van het begin tot het einde spannend. Thiem serveerde in de eerste set nog matig, maar zijn servicedruk nam toe in de tweede set. Die won hij vooral door de returns sneller te nemen. Bij beiden nam de nervositeit allengs toe.

Bij Dimitrov gingen de knieën knikken toen hij bij 5-4 voor de wedstrijd serveerde. Door een foute call kwam hij niet op 40-15, maar werd het 30-30. Hij verloor de game en daarmee zijn break voorsprong. Prompt leverde Thiem daarna ook zijn opslag in na twee dubbele fouten op rij. Bibberend van de spanning sloeg Dimitrov vervolgens toe op zijn derde matchpoint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl