NOS NieuwsAangepast

Na drie jaar nieuwe horeca-cao, lonen gaan omhoog

De lonen van horecamedewerkers gaan volgend jaar met 2,3 procent omhoog en in 2019 met 1 procent plus de inflatie. Dat is afgesproken in een cao-akkoord tussen vakbond CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ook is afgesproken dat alle lonen vanaf april volgend jaar de cao moeten volgen. Het is voor het eerst in drie jaar dat de 400.000 werknemers in de horeca weer een cao hebben. Sinds de oude cao in 2014 afliep, kregen veel nieuwe horecamedewerkers nog maar het minimumloon. Voor hen gaat het loon dus nog meer omhoog dan met 2,3 procent. "Dit is een fatsoenlijke cao die horecamedewerkers houvast biedt", zegt Jacqueline Twerda, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

In 2014 liepen onderhandelingen over een nieuwe cao stuk. Afgelopen mei gingen vakbonden en werkgevers opnieuw rond de tafel. Maar het nieuwe akkoord is nu bereikt zonder de FNV, de grootste vakbond in de horeca.

KHN wilde onlangs niet meer verder onderhandelen met de FNV. De bond zei vorige week het onacceptabel te vinden dat KHN de FNV uitsluit van de cao-onderhandelingen. De FNV is niet nodig om de nieuwe cao algemeen bindend te verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl