NOS NieuwsAangepast

Parijs herdenkt slachtoffers Bataclan en andere aanslagen

In Parijs wordt vandaag stilgestaan bij de terroristische aanslagen van precies twee jaar geleden, die aan 130 mensen het leven kostten. President Macron herdenkt, samen met de Parijse burgemeester Hidalgo en vele anderen, de slachtoffers die vielen bij het voetbalstadion Stade de France, het Bataclan-theater en enkele cafés in het centrum van Parijs.

Bij alle plaatsen waar extremisten uit naam van Islamitische Staat toesloegen, worden herdenkingsplechtigheden gehouden. De aanslagen van 13 november 2015 waren de ergste uit de recente geschiedenis van Frankrijk.

Namen slachtoffers hardop voorgelezen

De eerste plechtigheid vond vanmorgen plaats bij het Stade de France, waar Macron een krans legde en een minuut stilte in acht nam. Daarna werden de slachtoffers herdacht die vielen op een terras en in een bar in het centrum van de stad.

Samen met burgemeester Hidalgo legde de president rond 11.30 uur een krans bij de Bataclan, terwijl de namen van de 89 slachtoffers die in het theater vielen werden voorgelezen. Daarna sprak Macron met enkele nabestaanden. De bijeenkomsten werden zwaar beveiligd.

Direct na de aanslagen riep de toenmalige president Hollande de noodtoestand uit. Die heeft zijn opvolger Macron twee weken geleden opgeheven. Inmiddels zijn in Frankrijk aangescherpte antiterrorismewetten van kracht, die de politiek vergaande bevoegdheden geven om verdachten af te luisteren en woningen te doorzoeken.

Stadion en theater

De reeks terreurdaden op de avond van 13 november begon bij het Stade de France waar het Franse nationale elftal op dat moment een vriendschappelijke wedstrijd speelde tegen Duitsland. Drie zelfmoordterroristen bliezen zich buiten het stadion op. Kort daarna openden terroristen het vuur op bezoekers van cafés in het 10de en 11de arrondissement.

Daarna stormden gewapende mannen het Bataclan-theater aan de Boulevard Voltaire binnen, tijdens een popconcert van de Eagles of Death Metal. Binnen richtten ze een bloedbad aan en namen ze het publiek in gijzeling. In het theater vielen de meeste doden, 89 in totaal.

Van de acht aanslagplegers kwamen er zeven om. In de dagen en weken na de aanslagen werden in België,en Duitsland verdachte medeplichtigen opgepakt. De Franse politie is nog altijd op zoek naar anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de terreurdaden in Parijs.

Bloemen na de aanslag op het Bataclan theater

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl