Mark Wotte ANP

"Veel mensen zullen hier met hoofdpijn wakker zijn geworden vanochtend", zegt Mark Wotte terugkijkend op het Marokkaanse volksfeest, waarin hij afgelopen weekend verzeild raakte.

De oud-coach van onder andere FC Utrecht en Willem II woont sinds twee jaar in Rabat, waar hij werkzaam is als bondscoach van Jong Marokko. "Met die ploeg hadden we 's middags een oefenwedstrijd. Daarna zijn we met z'n allen naar een bar gegaan om Ivoorkust-Marokko op een groot scherm te bekijken."

Juichen, springen, schreeuwen

Vanaf dat moment is het niet meer rustig geweest in het hele land. Wotte zag eerst zijn eigen spelers en later nog duizenden andere inwoners volledig uit hun dak gaan om de eerste WK-kwalificatie sinds 1998 te vieren.

"Dat was juichen, springen, schreeuwen, een enorme ontlading. Je voelde dat ze er hier enorm aan toe waren. En dat werd een volksfeest. Iedereen ging de straat op met vlaggen."

Vreugde in Marrakesh als Marokko scoort

Of er nog meer mogelijk is voor Marokko durft Wotte niet te zeggen. "Het is in eerste instantie vooral prachtig dat het land zich eindelijk weer eens heeft geplaatst."

"En als Marokko in Rusland de tweede ronde haalt dan zal iedereen hier tevreden zijn. Maar het hangt van de loting af of dat erin zit."

STER reclame