Bij de ATP Finals kunnen bijzondere dingen gebeuren

Aangepast
Getty Images

Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Cilic, Grigor Dimitrov, David Goffin en Jack Sock gaan deze week uitmaken wie de officieuze wereldkampioen van 2017 wordt bij de ATP World Tour Finals in Londen.

Het eindejaarstoernooi, met de beste acht spelers van het seizoen, is na de vier grandslams het grootste tennisevenement van het jaar. Er ligt een karrevracht aan punten en centen klaar. Toch spreken de Finals niet echt tot de verbeelding bij het grote publiek.

Omdat het seizoen op zijn einde loopt? Of omdat de opzet van het toernooi met een groepsfase minder aanspreekt? Wie zal het zeggen. Feit is dat de Finals sinds 1970 voor opmerkelijke tennismomenten hebben gezorgd. We zetten er een paar op een rij.

Vrouw van Federer noemt Wawrinka een huilebalk

In 2014 krijgt Stan Wawrinka het in zijn halve finale tegen Roger Federer op de baan aan de stok met de vrouw van zijn landgenoot. Die maakt de Zwitser hoorbaar uit voor huilebalk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2015: vrouw Federer noemt Wawrinka 'huilebalk'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Saillant is dat Wawrinka en Federer een paar dagen later samen ook de Davis Cup-finale moeten spelen. Die winnen ze van Frankrijk. Bij de Finals verslaat Federer Wawrinka, maar een dag later trekt hij zich geblesseerd terug voor de eindstrijd tegen Novak Djokovic.

Zeldzame woede-uitbarsting Borg

Björn Borg geniet in de tenniswereld de bijnaam Ice Borg, omdat hij altijd stoïcijns en koel blijft, terwijl John McEnroe de reputatie van een heethoofd heeft. In 1980 zijn de rollen echter omgedraaid bij de Masters Grand Prix, zoals de Finals toen heetten. We zien een kant van de Borg die hij zelden toont.

Borg weigert verder te spelen tegen McEnroe

In de New Yorkse sporttempel Madison Square Garden wordt een passeerbal van Borg uit gegeven. De Zweed is het daar niet mee eens en weigert aanvankelijk verder te spelen. Het kost hem twee strafpunten. Borg wint de partij wel en later ook het toernooi.

Legendarische finale Becker-Sampras

Een van de beroemdste finales van de Finals is die tussen Boris Becker en Pete Sampras in 1996. Er wordt gespeeld op een baan zonder dubbelspellijnen in Hannover, waar het Duitse publiek massaal voor Becker is. Sampras wint echter in vijf sets.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1996: 'formidabele tennismiddag' met Becker en Sampras
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Gedurende de hele wedstrijd is het niveau zo hoog, dat deze finale vaak voorkomt in lijstjes met mooiste tenniswedstrijden ooit. Sampras wint met 3-6, 7-6 (5), 7-6 (4), 6-7 (11), 6-4 en spreekt van "de meest dramatische wedstrijd uit mijn loopbaan".

Stepanek met geleende rackets tegen Federer

In 2008 is het toernooi al begonnen als Andy Roddick met eerste reserve Radek Stepanek belt. "Ik ben geblesseerd en trek me terug. Jij moet nu spelen", zegt de Amerikaan. De Tsjech is zo slecht voorbereid dat hij rackets van Tomas Berdych moet lenen om tegen Roger Federer te kunnen spelen.

Maar dat niet alleen. Hij moet ook sokken lenen van Andy Murray en in de gauwigheid kan hij zijn contactlenzen nergens vinden.

1/3Zonder contactlenzen en met geleende rackets en sokken gaat Radek Stepanek de baan op Getty Images
2/3Hij kan Roger Federer goed partij bieden Getty Images
3/3Maar verliest wel in twee sets Getty Images

Toch kan Stepanek Federer aardig bijhouden, al verliest hij wel met 6-7 (4), 4-6. Opmerkelijk: maar liefst zestien spelers die boven Stepanek op de wereldranglijst staan, hadden bedankt voor de reserverol.

Okker haalt finale in 1973

De enige Nederlander die ooit de finale haalt van de Finals is Tom Okker. In 1973 verliest hij in Boston in vier sets van Ilie Nastase. Hij wint tijdens het toernooi wel van Jimmy Connors, Stan Smith, Manuel Orantes en John Newcombe.

Tom Okker in 1973 Getty Images

Richard Krajicek doet twee keer mee aan de Finals: in 1992 komt hij niet door de groepsfase, maar in 1996 reikt hij tot de halve finales. Krajicek verliest daarin van Boris Becker, die daarna zijn legendarische finale tegen Pete Sampras speelt.

Roger Federer is met zes titels recordhouder bij de World Tour Finals. Novak Djokovic, Pete Sampras en Ivan Lendl wonnen het toernooi vijf keer. Het is de enige grote prijs die Rafael Nadal nog nooit binnenhaalde.

STER Reclame