iStock

Het platform Stop Invasieve Exoten stapt naar de rechter om meer informatie te eisen over de plekken waar in Veenendaal tijgermuggen zijn gevonden. Volgens het platform houdt de overheid daarover onterecht informatie achter.

De tijgermug, die in Nederland van oorsprong niet voorkomt en ziektes als knokkelkoorts en zika kan overbrengen, werd vorig jaar op verschillende plekken in Veenendaal gevonden. Stop Invasieve Exoten zegt dat de exacte vindplaatsen relevant zijn om te achterhalen hoe de muggen in Nederland zijn terechtgekomen.

Het platform denkt dat een bandenbedrijf in de omgeving mogelijk de boosdoener is. De muggen zouden dan meegelift zijn met geïmporteerde autobanden uit het buitenland.

Achtergehouden

Volgens Stop Invasieve Exoten weigert de overheid de precieze vindlocaties openbaar te maken om de privacy van bewoners te beschermen, maar het platform vindt dat onzin. Ook zou er informatie worden achtergehouden, zoals meldingen die bewoners hebben gedaan over aangetroffen tijgermuggen, inclusief foto's.

Het platform Stop Invasieve Exoten verloor eerder een andere rechtszaak over de tijgermug, waarin werd geëist dat de overheid alle geïmporteerde autobanden strenger moet controleren op aanwezigheid van de mug. Het platform wilde dat afdwingen via de Warenwet, maar de rechter oordeelde dat die wet niet van toepassing is.

Wanneer de nieuwe rechtszaak over de vindplaatsen van tijgermuggen in Veenendaal dient, is nog onduidelijk.

STER reclame