NOS NieuwsAangepast

Oud-inlichtingenchefs VS: Poetin manipuleert Trump

President Trump heeft zich laten manipuleren door zijn Russische collega Poetin. Dat zeggen oud-CIA-directeur John Brennan en de vroegere leider van de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper. De twee dienden onder Trumps voorganger Obama.

De manipulatie door Poetin zou blijken uit de opmerking van Trump gisteren dat hij gelooft dat Poetin het meent als die zegt dat de Russische overheid zich op geen enkele manier heeft gemengd in de presidentsverkiezingen in Amerika.

Brennan en Clapper noemen de goedgelovigheid opmerkelijk, omdat in de VS een uitvoerig juridisch onderzoek aan de gang is naar banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Onwetenheid of angst

"Trump is om welke reden dan ook geïntimideerd door Poetin, of hij is bang voor wat die zal doen of voor wat de uitkomst zal zijn van het onderzoek", zei Brennan in het CNN-programma State of the Union. "Het komt neer op naïviteit, onwetendheid of angst."

Clapper voegde eraan toe dat wereldleiders die de rode loper voor Trump uitrollen, in staat zijn de Amerikaanse president te manipuleren. "Ik denk dat zowel de Chinezen als de Russen ervan overtuigd zijn dat ze hem kunnen bespelen", zei Clapper.

Nietsnutten

In hetzelfde programma deed Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin de opmerkingen af als bespottelijk. "President Trump laat zich door niemand bespelen of beïnvloeden."

De president zelf haalde al eerder uit naar Brennan, Clapper en oud-FBI-chef James Comey. Hij noemde ze politieke nietsnutten, die hun baantje alleen te danken hadden aan loyaliteit aan de hoogste baas.

Overigens heeft Trump vandaag ook gezegd dat wat betreft Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen hij achter zijn inlichtingendiensten staat, die momenteel door "goede mensen" worden geleid. Hoe dit te rijmen valt met zijn eerdere uitspraak dat hij gelooft dat Poetin oprecht is als die zegt dat Rusland zich niet met de verkiezingen in de VS heeft bemoeid, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl