De Britse prins William en zijn verloofde Kate Middleton hebben 1900 mensen uitgenodigd voor hun huwelijk op 29 april. Onder de genodigden zijn buitenlandse staatshoofden, bevriende koningshuizen en afvaardigingen van de strijdkrachten, religieuze organisaties en liefdadigheidsinstellingen waar de prins aan is verbonden. Het merendeel van de gasten is echter afkomstig uit de familie en vriendenkring van het paar.

Buckingham Palace heeft de uitnodigingen woensdag en donderdag verstuurd. De versierde uitnodigingen dragen het gouden monogram van koningin Elizabeth, EIIR.

Alle 1900 gasten zijn welkom bij de huwelijksplechtigheid in de Westminster Abbey. Daarna zijn 600 van hen uitgenodigd voor de lunch op Buckingham Palace. Het feestje daarna op het paleis "is voor intimi", aldus een woordvoerder, en telt daarom maar 300 gasten.

Oranjes

Van de Britse koninklijke familie zijn zo'n 50 mensen uitgenodigd, net iets meer dan de 40 afgevaardigden van buitenlandse koningshuizen die worden verwacht. Onder die laatste groep niet alleen leden van koninklijke families van bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Japan en Spanje, maar ook van koningshuizen die geen macht meer hebben, zoals de koningen van Griekenland en Roemenië.

Naar verwachting zijn ook de Oranjes uitgenodigd, maar de Rijksvoorlichtingsdienst wil nog niet zeggen wie precies zal gaan.

Verder worden veel leden van de familie van Williams overleden moeder Diana verwacht, zoals haar broer, Charles Spencer, en twee zussen met hun kinderen. Ook zal de Britse premier Cameron aanwezig zijn.

Niet welkom

Regeringsleiders van de ruim vijftig landen die in het Gemenebest verenigd zijn, zijn ook uitgenodigd. Omdat deze landen officieel geleid worden door de Britse koning, zal William in de toekomst hun staatshoofd worden. Andere wereldleiders, zoals bijvoorbeeld Barack Obama of Nicolas Sarkozy, zijn volgens het protocol niet uitgenodigd.

Ook niet welkom is Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew. Volgens ingewijden heeft de prins al vijftien jaar geen contact meer met haar gehad. Bovendien is de relatie met het Britse koningshuis verder onder druk komen te staan toen bleek dat de failliete Ferguson haar contact met Andrew te gelde wilde maken. Een woordvoerder van Ferguson laat weten dat "de hertogin geen uitnodiging had verwacht en bovendien dan in het buitenland zit".

Tenslotte zal een honderdtal gewone burgers aanwezig mogen zijn. Die uitnodigingen zullen op een later tijdstip worden verloot onder het publiek. Heel Groot-Brittannië heeft op 29 april vrij gekregen om het huwelijk te kunnen vieren.

STER reclame