Rechtbanktekening van een eerdere pro-formazitting, in februari
NOS NieuwsAangepast

Vervolgde agenten in zaak-Mitch Henriquez: 'Niets fout gedaan'

De agenten die betrokken waren bij de omstreden nekklem bij het arresteren van Mitch Henriquez in juni 2015 in Den Haag, zeggen dat ze onschuldig zijn. Dat staat volgens RTL Nieuws in het verslag van de verhoren van de twee, die morgen voor de rechter moeten komen in de rechtbank op Schiphol.

De twee vinden dat ze bij het oppakken van de Arubaan, die zou hebben geroepen dat hij een wapen had, geen onnodig geweld hebben gebruikt. Henriquez verzette zich hevig tegen zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark. De agenten gebruikten pepperspray en een nekklem. Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis.

De arrestatie van Mitch Henriquez

De rechtszaak heeft lang op zich laten wachten. Eerder dit jaar werd besloten tot uitstel omdat de rechters zich eerst wilden buigen over een rapport van een forensisch arts. Die was tot de slotsom gekomen dat Henriquez is overleden na een hartaanval. De nekklem was volgens hem niet fataal.

RTL Nieuws citeert uit de verhoorverslagen van de rijksrecherche.: "Wat ik heb gedaan is hetgeen waar ik achter sta en ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb geen onnodig geweld gebruikt." De tweede verdachte agent, die de leiding had tijdens de arrestatie, zei: "Als je ziet wat voor weerstand de man bood, is dit echt een geval waarbij proportioneel geweld is toegepast. Ik heb geen andere middelen gezien om tegen hem in te zetten om mijn doel te bereiken."

Te hard en te veel

Die verklaringen staan haaks op de uitkomsten van een intern onderzoek van de politie. Daaruit werd geconcludeerd dat het gebruikte geweld "te hard, te veel en volstrekt ongecoördineerd" was.

De agenten werden na de arrestatie op non-actief gesteld. Inmiddels doen ze weer bureauwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl