Nederlandse vrouwen stellen teleur op teamsprint

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WB Heerenveen: teamsprint (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse vrouwen hebben niet kunnen overtuigen op het onderdeel teamsprint. Bij de wereldbeker in Thialf werden Janine Smit, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong voorlaatste. Alleen de vrouwen van de Verenigde Staten waren langzamer. Rusland greep het goud.

Bij de teamsprint, vergelijkbaar met het onderdeel bij het baanwielrennen, beginnen drie rijders aan een race over drie ronden. De eerste rijd(st)er valt af na de eerste ronde, de tweede houdt het een rondje later voor gezien en de derde schaats(st)er moet de klus klaren.

Nederland moest het opnemen tegen Rusland, dat werd vertegenwoordigd door Angelina Golikova, Olga Fatkoelina en Elizaveta Kazelina. Dat niveauverschil bleek al snel veel te groot. Nadat Smit als eerste had gelost, werd de afstand tussen Nederland en Rusland erg groot.

De Russische vrouwen sprintten uiteindelijk naar het goud in 1.26,62. De Jong, die de tijd moest neerzetten, kwam in 1.28,96 over de eindstreep. Het zilver was voor de Noorse vrouwen. Het brons ging naar Zuid-Korea.

Uitslag teamsprint vrouwen

Bij de mannen verscheen geen Nederlandse ploeg aan de start. Kjeld Nuis had zich eerder op de dag afgemeld en bondscoach Geert Kuiper besloot daarop geen vervanger aan te wijzen en de ploeg helemaal terug te trekken.

De Canadese formatie, met Laurent Dubreuil, Alexandre St-Jean en Vincent De Haitre, verzekerde zich van de gouden medaille. Met 1.19,55 bleef Canada Noorwegen voor. Het brons ging naar Rusland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WB Heerenveen: teamsprint (m)
Uitslag teamsprint mannen

STER Reclame