Kai Verbij schudt de hand van Pavel Koelizjnikov
NOS SchaatsenAangepast

Koelizjnikov schaatst snel en dus gaat het weer over doping

Direct nadat Pavel Koelizjnikov bij de opening van het wereldbekerseizoen in Thialf de 1.000 meter had gewonnen, gonsde het woord doping door de ijshal. Omdat het om een Rus gaat, omdat het om Koelizjnikov gaat en omdat hij als eerste schaatser ooit in Heerenveen onder de 1.08 dook.

Zijn coach Kosta Poltavets, die jarenlang in Nederland werkte bij TVM, ligt niet meer wakker van de verdachtmakingen. "Eerst werd ik er boos om, nu ben ik er immuun voor geworden", zegt hij.

Poltavets is immuun geworden voor dopingvragen

Poltavets: "Ik ben voor een eerlijke sport. Schaatsen is zo anders dan wielrennen en dergelijken. Het technische verhaal is uniek. Vandaag was grensverleggend, dat komt ook doordat het een olympisch jaar is."

Koelizjnikov was vorig seizoen geblesseerd, maar zat tezelfdertijd ook voor de tweede keer in zijn loopbaan een dopingschorsing uit. In maart 2016 werd bij een dopingtest het verboden middel meldonium bij hem aangetroffen. Zijn eerste dopingschorsing kreeg Koelizjnikov opgelegd in 2012, nadat hij bij het WK junioren in Obihoro positief was getest op een ander middel.

Grootschalig Russisch dopingnetwerk

Koelizjnikov was zeker niet de enige Russische sporter die geschorst werd voor het gebruik van meldonium. Nadat dat middel per 1 januari 2016 op de dopinglijst was geplaatst, werden tal van Russische sporters positief bevonden op meldonium. Zo werden naast Koelizjnikov onder anderen tennisster Maria Sjarapova, volleybalinternational Alexander Marjin en shorttracker Semen Jelistratov positief getest.

Bijna gelijktijdig met de golf aan meldonium-schorsingen werd ook een grootschalig Russisch dopingnetwerk blootgelegd. Nadat een Russische sportarts geheime informatie had gelekt, gaf het wereldantidopingagentschap WADA de Canadese jurist Richard McLaren opdracht onderzoek te doen naar misstanden in de Russische sport.

McLarens in december 2016 gepubliceerde rapport verhaalt van een uitgebreid Russisch dopingsysteem dat ook ten tijde van de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji operationeel was.

Verbij geeft Koelizjnikov voordeel van de twijfel

Kjeld Nuis is een van de schaatsers die Koelizjnikov sindsdien met de nek aankijkt. En Nuis neemt het Koen Verweij kwalijk dat die met de Russen meetraint. Kai Verbij op zijn beurt trekt minder fel van leer in de discussie.

"Zolang hij niet geschorst is, is hij in mijn ogen clean", zegt Verbij, die tweede werd op de 1.000 meter. "Als hij 1.07,97 rijdt, denk ik niet meteen: hij zal wel doping gebruikt hebben. Ik wil gewoon laten zien dat zoiets ook kan zonder doping."

Verbij kwam met een tijd van 1.08,12 in de buurt van Koelizjnikov. "Als ik echt een goede race rijd, dan kan het wel. Ik had het alleen nu niet van Koelizjnikov verwacht, omdat ik hem in het voorseizoen niet supergoed vond."

Poltavets wil er een streep onder zetten

Poltavets kijkt niet op van de snelle tijd van zijn pupil, ook al heeft die weinig wedstrijden in de benen. "Dit zat er al heel lang aan te komen. Het is goed dat we zo'n goede schaatser weer in actie zien. We hebben een streep gezet onder dat rotjaar."

Poltavets zet streep onder rotjaar met Koelizjnikov

Toch komt de coach niet van de dopingverhalen af, vooral ook omdat recente onderzoek hebben aangetoond dat het bedrog diep geworteld zit in de Russische sportcultuur. "Ik snap het wel, maar ik praat niet over de hele Russische sport. Ik praat over mijn schaatsteam, wij blijven onze eigen weg volgen. Ik ben altijd eerlijk geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl