De ME kwam gisteravond in actie in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Jambon: onderzoek naar rellen Brussel na WK-kwalificatie Marokko

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon laat een onderzoek doen naar de manier waarop de Brusselse politie gisteravond heeft gereageerd op de ongeregeldheden in de stad. In het centrum vierden ongeveer 2000 fans van het Marokkaanse elftal de WK-kwalificatie van hun team, maar dat liep uit op rellen, brandstichting en vandalisme.

Daarbij raakten 22 agenten lichtgewond. Niemand werd gearresteerd. Jambon noemt het "onbegrijpelijk" dat er geen arrestaties zijn verricht. De Algemene Inspectie gaat het politie-optreden nader bekijken, laat de minister via Twitter weten.

Onrust in Haagse Schilderswijk, veel schade na rellen Brussel

Ook anderen uitten vandaag kritiek op de handelwijze van de politie. De eigenaren van winkels waar vernielingen werden aangericht, vinden dat de politie te laat heeft ingegrepen.

Tegenover de Belgische omroep VRT deden vier agenten anoniem hun beklag. Ze zijn verbolgen over het gebrek aan daadkracht en de moeilijke omstandigheden waaronder ze hun werk moesten doen. Zo werd het inzetten van waterkanonnen bemoeilijkt door betonblokken op de straat. Ook mocht er volgens de agenten niet worden ingegrepen om escalatie te voorkomen.

Politie: wel ingegrepen

"Het kijken naar de beelden volstaat om te zien dat we hebben ingegrepen", zegt de politiewoordvoerder van de afdeling Brussel Hoofdstad Elsene Olivier Slosse. "Er wordt bij dit soort situaties een afweging gemaakt: maak je de situatie erger door in te grijpen? Dat kan frustrerend zijn voor individuele agenten. Daarmee wil ik niet zeggen dat de afweging niet ter discussie kan staan."

Waarom er geen arrestaties zijn verricht, is volgens Slosse te verklaren: "Er is voor gekozen de hulpdiensten zo veilig mogelijk hun werk te laten doen. Dus mensen uiteendrijven en niet overgaan tot individuele arrestaties, die een escalerend effect kunnen hebben."

Onderzoek goede zaak

Ook het aantal gewonden nuanceert hij. "Van de 22 gewonden hadden drie agenten directe medische hulp nodig. Vandaag verbleef nog één agent ter observatie in het ziekenhuis."

Dat Jambon een onderzoek laat doen, vindt Slosse prima. "Er wordt bekeken of het risico goed is ingeschat en zal enkele legitieme vragen beantwoorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl