Afbeeldingen van Gülen (l) en Erdogan (r) in een Turkse winkel AFP

Turkije zegt nooit van plan te zijn geweest om de geestelijke Fethullah Gülen in de VS te ontvoeren. In een officiële verklaring van de Turkse ambassade in Washington noemt Ankara het idee "vals, belachelijk en ongegrond".

Vrijdag berichtte de Wall Street Journal dat speciaal aanklager Robert Mueller de rol van oud-generaal Michael Flynn en zijn zoon onderzoekt bij een plan om de geestelijke te ontvoeren. Ankara zou de twee een beloning van 15 miljoen dollar hebben beloofd als het hun zou lukken om Gülen te ontvoeren en naar Turkije te brengen. Flynn was enige tijd de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump.

Uitlevering

Gülen zit volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar. De geestelijke woont al jaren in de VS en ontkent achter de couppoging te zitten. Erdogan wil Gülen in Turkije berechten. De VS acht zijn betrokkenheid bij de staatsgreep niet bewezen en wil Gülen vooralsnog niet uitleveren.

De Turkse ambassade in Washington dringt in de verklaring nogmaals aan op uitlevering: "Turkije en het Turkse volk verwachtten de onmiddellijke uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije zodat hij voor het gerecht kan verschijnen".

Rusland

Flynn ontkent dat hij betrokken was bij een plan om Gülen te ontvoeren. De informatie kwam volgens de Wall Street Journal naar voren in het onderzoek van Mueller naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Flynn ligt in dat onderzoek onder een vergrootglas. Hij was 24 dagen in dienst van president Trump als nationaal veiligheidsadviseur, maar moest opstappen omdat hij had gelogen over zijn contacten met Rusland.

In het onderzoek van Mueller worden ook Flynns connecties met Turkije nader bekeken. Flynn lobbyde in 2016 in Washington voor de Turkse regering, maar verzweeg dat voor het Witte Huis. In die hoedanigheid had hij zich ook sterk gemaakt voor de uitlevering van Gülen.

STER reclame