WB Heerenveen: 1.000 meter (m) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Pavel Koelizjnikov heeft op de 1.000 meter bij de wereldbeker in Heerenveen een indrukwekkende tijd neergezet. Hij is de eerste schaatser ooit die op een laaglandbaan onder de grens van 1.08 minuten rijdt: 1.07,97. Alleen de ijsbanen van Calgary en Salt Lake City zijn bekend met dit soort tijden.

De 23-jarige Rus liet dit weekend op de 500 meter geen goede indruk achter (zesde en achttiende), maar toonde vervolgens op de kilometer aan dat er dit olympisch seizoen wel degelijk rekening met hem gehouden moet worden.

Verbij ook snel

Kai Verbij werd tweede en kwam in de buurt van de tijd van Koelizjnikov. Met 1.08,12 bleef hij zelfs onder het oude baanrecord dat sinds twee jaar op het bord in Thialf stond (1.08,16), maar het lukte Verbij niet om net als Koelizjnikov onder die magische grens van 1.08 te duiken.

"Ik ben wel tevreden met mijn race. Ik ben nog nooit zo snel in Thialf geweest. Ik had niet verwacht dat Pavel dit zou kunnen", zegt Verbij over het optreden van Koelizjnikov. "Hij kende niet een heel sterk voorseizoen."

Het brons was voor Håvard Lorentzen (1.08,28). Kjeld Nuis, dit weekend getroffen door griep, zette de zevende tijd neer. De wereldkampioen op deze afstand was een dikke seconde langzamer dan Koelizjnikov (1.09,06).

Uitslag 1.000 meter

STER reclame