Groot-Brittannië herdenkt oorlogsdoden op Remembrance Day

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Britten herdenken oorlogsdoden op Remembrance Day

Groot-Brittannië staat vandaag stil bij Britten die omkwamen in oorlogen en andere gewapende conflicten. Op Remembrance Sunday wordt onder meer een krans gelegd en in heel het land twee minuten stilte in acht genomen. Veel Britten dragen rond de herdenking een klaproos, die symbool staat voor alle gesneuvelde militairen.

Bij de herdenking legde koningin Elizabeth geen krans. Ze volgde de ceremonie vanaf het balkon. Volgens de officiële lezing wilde de koningin graag naast haar echtgenoot prins Philip (96) zitten. Britse media schreven dat de ceremonie fysiek te zwaar is geworden voor de 91-jarige koningin.

In haar plaats legde haar zoon prins Charles een krans bij The Cenotaph in het Londense Whitehall. Oorspronkelijk werd het monument opgericht voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. De herdenking vindt daarom jaarlijks plaats rond 11 november, de dag dat de Eerste Wereldoorlog in 1918 tot een einde kwam.

Om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur in Nederland) werd de Big Ben geluid. Vanwege een reparatie, die duurt tot 2021, klinkt de klok alleen bij officiële gelegenheden. Ook premier May en enkele politici, religieuze leiders en hoogwaardigheidsbekleders uit het Britse Gemenebest hebben de herdenkingsceremonie bijgewoond.

STER Reclame