Een karter in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse racetalenten vergelijken Verstappen met hun held Senna

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Als je het aan de jongens vraagt op de kartbaan in São Paulo is Ayrton Senna de grootste coureur ooit. De Braziliaanse racelegende begon zijn carrière hier, in zijn geboortestad. Voor de junioren die dit weekeinde strijden om het staatskampioenschap is Senna hét grote voorbeeld.

"Hij is de allerbeste", knikt Felipe Baptista, veertien jaar oud en al zijn hele leven aan het karten. Voor hij met de bezoekende journalist wil praten, belt Felipe eerst even zijn sponsor om toestemming te vragen.

Zoals alle jongens op de kartbaan droomt Felipe van een toekomst als Formule 1-coureur. Net als Ayrton Senna. "In zijn tijd waren de auto's moeilijker, ze raceten in de regen in Monaco, met een muur op korte afstand, en keiharde banden. En toch lukte het om heel erg snel te rijden."

Megacampers

Op de parkeerplaats achter de kartbaan staan tot megacampers omgebouwde vrachtwagens. Op een van de rijdende huizen prijkt het gezicht van Heitor Dall'Agnol, een achtjarig racetalent. Ook Heitor volgt het voorbeeld van Senna. "Hij was meer dan een coureur, hij was echt goed voor Brazilië", beweert de kleine coureur.

Heitor (8) droomt van de Formule 1

Senna stierf jaren voordat Heitor en Felipe werden geboren, maar jeugdtrainer Celso Martíns (58) herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Tijdens de Grand Prix van San Marino van 1994 vliegt Senna uit de bocht. Hij overlijdt vrijwel meteen.

"In die tijd keek heel Brazilië naar de races van Senna. Alsof elke zondag de finale van het WK voetbal was", vertelt Martíns, de oom en trainer van Heitor.

"Wij Brazilianen zaten die jaren in de put. Het was crisis, mensen hadden het vertrouwen opgegeven. Ayrton Senna gaf ons land hoop, hij trok ons eruit. We geloofden niet meer zo in Brazilië, tot hij kwam. Senna liet ons zien dat er altijd oplossingen zijn. In de sport, op het werk, in de politiek, voor alles is een oplossing."

Toen de kist met daarin het lichaam van Ayrton Senna in een rouwstoet door São Paulo werd gereden, stonden er honderdduizenden mensen langs de kant.

"Ik was daar natuurlijk niet bij", zegt de 14-jarige Felipe. "Maar ik heb de beelden gezien, ik ken de verhalen."

  • Marc Bessems / NOS
    Felipe (14)
  • Marc Bessems / NOS

Het kan je ook moeilijk ontgaan hier in São Paulo. Er is een tunnel die Senna's naam draagt, belangrijke snelwegen, parken, er is zelfs een openbaar toilet met zijn naam. Op de gevel van een flatgebouw in het centrum schilderde de wereldberoemde graffitikunstenaar Kobra een afbeelding van Senna.

Het flatgebouw met de muurschildering van Ayrton Senna in São Paulo

Maar terwijl de stad zijn held uit het verleden blijft eren, blijven Braziliaanse successen in de Formule 1 uit. Felipe Massa, de enige Braziliaan in de Formule 1, neemt vandaag afscheid van zijn Braziliaanse fans. En dus kijkt de jonge generatie Braziliaanse coureurs naar het buitenland.

"Max Verstappen is een geweldige coureur. Hij is snel, constant en kan goed inhalen. En hij zorgt voor mooie gevechten", glundert Felipe op de kartbaan. Hij hoopt dat de Nederlander ook dit jaar weer iets laat zien.

Tijdens de Grand Prix van Brazilië van vorig jaar maakte Verstappen indruk bij de Brazilianen met een spectaculaire inhaalmanoeuvre. Zelfs hier vergeleken mensen hem met Ayrton Senna.

Voor Heitor van 8 is Verstappen sindsdien een held. En, zegt hij na een pitstop die een vroegtijdig einde maakt aan de trainingssessie: "Verstappen heeft hetzelfde probleem als ik. Hij gaat keihard, maar heeft heel vaak pech. Ik ook. Als ik geluk heb, en er gaat niets kapot, dan win ik", zegt hij zelfverzekerd.

Zijn advies aan Verstappen is helder: gewoon geen pech krijgen, dan komt alles goed.

Heitor (8)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl