Jack Sock
NOS SportAangepast

Jack Sock, een ongepolijste Amerikaan met bravoure

Jack Sock werd op de valreep als laatste speler toegevoegd aan het deelnemersveld van de ATP World Tour Finals. De Amerikaan had naar eigen zeggen zijn koffers al klaar staan voor een golfvakantie, maar wijzigde zijn plannen na zijn verrassende masterstitel in Parijs.

In aanloop naar het gedevalueerde masterstoernooi in de Franse hoofdstad kon Sock met nog welgeteld één scenario deelname aan het eindejaarstoernooi afdwingen. Alleen de titel was toereikend. Maar waarom zou de nummer 22 van de wereld - die nog nooit voorbij de vierde ronde op een grand slam was gekomen - daar rekening mee houden?

Hij presteerde slecht in de herfst, maar kende ineens de beste week van zijn leven.

Ben Rothenberg

"Er was voor hem geen enkele reden dit te verwachten. Hij presteerde slecht in de herfst, maar kende ineens de beste week van zijn leven", aldus Ben Rothenberg, tennisverslaggever bij de New York Times.

"Al had hij heel veel geluk met de loting: hij speelde in de halve finales tegen Julien Benneteau en in de finale tegen Filip Krajinovic. Zelfs voor een klein ATP-toernooi zou dat een goede loting zijn..."

Sock wint in Parijs en mag naar ATP Finals

De 25-jarige Sock, die dit jaar vier titels won (Auckland, Houston, Delray Beach en Parijs-Bercy), is de eerste Amerikaan sinds Mardy Fish in 2011 (groepsfase uitgeschakeld) die zich weet te kwalificeren voor de Finals. "De naam van Sock, die in 2010 het juniorentoernooi van de US Open won, komt al jaren voor in de discussie over wie de volgende grote Amerikaanse tennisser wordt", meent Rothenberg.

"Hij heeft zoveel talent en is er bij hem nog heel veel te verbeteren. Hij is nog wat ongepolijst. Sock leunt op zijn forehand en niemand in de top loopt zoveel om zijn backhand heen als hij. Als je begin 2017 had gezegd dat hij de toptien zou halen, had ik je geloofd. Na zijn tegenvallende zomer niet meer."

Zijn ontwikkeling over heel 2017 was goed, maar de harten van de Amerikaanse fans heeft Sock nog niet veroverd. Ook in het circuit behoort Sock niet tot de populaire spelers, weet ook Rothenberg.

"Dat mensen hem wat arrogant noemen, kan ik wel begrijpen. Hij heeft veel zelfvertrouwen. Sock is goed bevriend met Nick Kyrgios, dus wellicht zegt dat iets over zijn gedrag", aldus de journalist.

"In veel wedstrijden vraagt hij medische time-outs aan en het momentum in zijn wedstrijden wisselt ook veelvuldig. Hij wordt heel snel moe en heeft altijd wel kleine pijntjes. Op Roland Garros verloor Sock in de eerste ronde en zijn potentiële tegenstander in de tweede ronde, Aljaz Bedene, zei al dat hij niet verrast was. Omdat Sock volgens hem niet fit zou zijn."

Jack Sock, Marin Cilic, Alexander Zverev, Roger Federer

Zondagmiddag openen Sock en Roger Federer het enkelspeltoernooi van de Finals. Heeft Sock iets te zoeken tussen het geweld van de wereldtoppers? "Hij is de grootste underdog. Maar hij heeft veel vertrouwen geput uit Parijs en is samen met Federer, die Basel won, de enige die met een titel op zak naar Londen is gekomen", aldus Rothenberg.

"Volgend jaar kan hij zeker ook in de toptien staan, maar het kan met Sock ook zomaar zijn dat hij nog maar net in de topdertig staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl