Bij Brinkman rommelt het al langer RTV Drenthe

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft honderden overtredingen vastgesteld bij transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen. Dat blijkt volgens RTV Drenthe uit inspectierapporten die de FNV heeft gekregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur.

Eind vorig jaar viel de inspectie binnen bij het bedrijf dat onder meer voor Ikea planten vervoert door Europa. Uit de rapporten blijkt dat Brinkman nauwelijks gegevens bijhoudt over rij- en rusttijden. Als dat al gebeurt, constateert de inspectiedienst zware overtredingen.

Openbaar Ministerie

Zo zet Brinkman volgens de inspectie buitenlandse chauffeurs in uit Oekraïne, Moldavië en Polen. Zij komen in geen enkele administratie voor. De chauffeurs bivakkeren illegaal in hun cabines, mogen niet rusten, houden zich aan geen enkele wet en krijgen een dagvergoeding die nergens op papier staat.

Ook wordt er gereden zonder transportvergunningen en is er sprake van schijnzelfstandigheid van chauffeurs of bedrijven die voor Brinkman rijden.

De inspectie heeft boetes aangekondigd en het Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld.

Mensonterend

De FNV is blij dat het OM erbij wordt betrokken, maar vreest dat het bedrijf goed wegkomt. "Als wij alle overtredingen van het bedrijf naast de boetecatalogus van de ILT leggen, zien we voor bijna een miljoen euro aan overtredingen", zegt FNV-bestuurder Edwin Atema bij de regionale omroep. "Maar in de praktijk kunnen boetes veel lager uitpakken."

Het rommelt al langer bij Brinkman. De transporteur moest eerder dit jaar van de rechter drie ontslagen medewerkers weer in dienst nemen en met terugwerkende kracht hun loon uitbetalen. Volgens de FNV waren de drie eruit gewerkt omdat ze lid waren van de vakbond en omdat ze opkwamen voor hun rechten.

STER reclame