NOS SchaatsenAangepast

Kodaira koningin op 500 meter, Takagi superieur op 1.500 meter

WB Heerenveen: tweede 500 meter (v)

Nao Kodaira blijft de zeges aaneenrijgen. De Japanse sprintster was op de tweede dag van de wereldbeker in Heerenveen opnieuw de snelste op de 500 meter. Op de 1.500 meter viel ook Japans succes te noteren. Miho Takagi toonde zich oppermachtig en bleef Jorien ter Mors en verrassing Lotte van Beek voor.

Kodaira is net als vorig seizoen de te kloppen vrouw op de kortste sprintafstand. De laatste race die ze verloor was op 12 maart 2016. Ditmaal was ze in een direct duel met olympisch kampioene Lee Sang-hwa de beste. Kodaira noteerde 37,33. De Zuid-Koreaanse Lee eindigde als tweede in 37,53. Arisa Go, landgenote van Kodaira, pakte het brons (37,88).

De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen ontwikkelen zich bij de vrouwen tot een Japans feestje. Alle afstanden (500 meter (twee keer), 1.500 meter, ploegenachtervolging) die tot nu toe zijn verreden, hebben tot een Japanse zege geleid.

WB Heerenveen: 1.500 meter (v)

Een superieure Miho Takagi verbaasde vriend en vijand op de 1.500 meter. De Japanse schaatsster zette een indrukkende race neer en liet de concurrentie ver achter zich. De Japanse troefde met 1.54,68 olympisch kampioene Jorien ter Mors (1.55,44) ruimschoots af.

De prestatie van Lotte van Beek was niettemin misschien wel de grootste verrassing van de dag. De winnares van het olympisch brons in Sotsji wist zich mede door een zware knieblessure vier jaar niet voor de wereldbekers te plaatsen, maar bij haar rentree toonde ze met 1.56,34 weer helemaal terug te zijn.

Of ik terug ben? Ik ben op de goede weg.

Lotte van Beek

Van Beek was dolgelukkig met haar bronzen plak. "Dat ik nu op een podium sta op een World Cup, daar ben ik echt heel blij mee. Ik voelde me de laatste jaren heel slecht. Ik had zelfs pijn als ik trap moest lopen. Maar vanaf april ging het steeds beter. En het komt er nu uit."

"Ik kan nu best goed relativeren, maar het is niet altijd even makkelijk geweest. Of ik terug ben? Ik ben op de goede weg."

Van Beek: ik ben op de goede weg

Wereldkampioene Heather Bergsma had al aangegeven niet helemaal fit te zijn en werd slechts zesde. Marrit Leenstra leek op weg naar de derde tijd, maar kwam in de laatste bocht ten val. Ireen Wüst moest genoegen nemen met de vierde plaats, kort voor Antoinette de Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl