NOS SchaatsenAangepast

Verweij ziet Joeskov mijl winnen, Dubreuil beste sprinter

WB Heerenveen: 1.500 meter (m)

Denis Joeskov heeft op de 1.500 meter bij de wereldbeker in Heerenveen een ijzersterke race neergezet. De Rus won in 1.44,42 en hield de winnaars van zilver (Vincent De Haitre) en brons (Thomas Krol) ver achter zich. Eerder op de dag was Laurent Dubreuil de snelste op de 500 meter.

Joeskov noteerde de vierde tijd ooit op het ijs van Thialf. Zelf was hij twee keer sneller geweest. Koen Verweij leek in de laatste rit een gooi te doen naar de gouden plak, maar in de laatste bocht ging de ploeggenoot van Joeskov bijna onderuit. Verweij bleef op de been en stampte er nog een vierde tijd uit.

"Dit voelde als een heel slechte rit", zei Verweij na afloop. Dat zijn ploeggenoot Joeskov won, verrast hem niet. "We maken elkaar beter. We hebben veel trainingskampen samen gedraaid. Soms ben ik sterker, maar meestal hij. We zijn echt teamgenoten."

Koen Verweij met trainer Kosta Poltavets

Geen Nuis en Kramer

Grote afwezigen op de 1.500 meter waren Kjeld Nuis en Sven Kramer. Nuis had zich bij de KPN NK afstanden niet weten te kwalificeren, maar mocht door de afmelding van Kramer (luchtwegeninfectie) in de B-groep starten. Zaterdagmorgen meldde Nuis zich ziek af voor die race.

WB Heerenveen: tweede 500 meter (m)

Tweede 500 meter

De tweede 500 meter van het weekend werd gewonnen door Dubreuil. De 25-jarige Canadees zette al in de tweede rit de snelste tijd neer: 34,80. Dubreuil bleef Jan Smeekens, Ronald Mulder, Kai Verbij en Hein Otterspeer voor.

Het verschil in de top was klein. Smeekens passeerde de finishlijn in 34,84. Het was zijn eerste 34'er van het seizoen. Mulder (34,85) en Verbij (34,86) zaten daar heel kort achter. Ook Otterspeer bleef onder de 35 seconden: 34,95. Opvallend is dat de nummer één (Dubreuil) en de nummer twee (Smeekens) vrijdag in de B-groep reden.

Smeekens: heerlijk om goed te rijden in Heerenveen

Koelizjnikov stelt teleur

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov stelde enorm teleur. De Rus heeft in het eerste internationale weekend zijn vorm van twee seizoenen geleden nog niet te pakken. Vrijdag eindigde hij als zesde, zaterdagmiddag noteerde hij met 35,26 de achttiende tijd.

Ook Dai Dai Ntab, die tegen Koelizjnikov reed, stelde teleur. Hij werd voorlaatste in 35,43. Ntab had daar wel een verklaring voor. "Ik viel tijdens de warming-up. Ik miste het vertrouwen voor een goede rit."

De Noor Håvard Holmefjord Lorentzen, die vrijdag de eerste 500 meter won in een heel snelle tijd (34,69), moest genoeg nemen met de achtste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl