1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Belgische premier Michel valt over uitspraak Rutte

De Belgische premier Michel stelt het niet op prijs dat zijn Nederlandse collega Rutte België heeft opgevoerd in de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting.

Rutte zei gisteren in het wekelijkse Gesprek met de Minister-President dat hij niet wil dat Nederland België achterna gaat.

​Je ziet aan Belgie wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet. In België zijn op één na geen grote internationale bedrijven meer. Dat heeft enorme effecten op de werkgelegenheid.

Premier Rutte gisteren in het Gesprek met de Minister-president

Een woordvoerder van Michel bevestigt tegenover de NOS dat de Belgische premier de uitspraak "zeer onhandig" vindt. Hij zegt dat er wel een telefoontje nodig is om de plooien weer glad te strijken.

Bij de VTM zegt dezelfde woordvoerder dat het citaat aantoont hoe slecht de Nederlandse premier geïnformeerd is. "De minister-president kent blijkbaar enkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein."

Hij gaat ervan uit dat Rutte onder druk staat in het moeilijke debat over de afschaffing van de dividendbelasting. "Ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid." De regeringscoalitie steunt op een zeer krappe meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer.

'Economische woestijn'

Veel Belgische media besteden aandacht aan de uitspraak. Bij de VRT zegt minister van Financiën Overtveldt: "België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver."

De bewering klopt volgens hem niet. "Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen. Want laten we duidelijk wezen: onze economie staat er vandaag toch heel wat anders en beter voor dan de Nederlandse premier wil doen uitschijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl