Henk Grol na zijn uitschakeling op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Judoka Grol maakt na vijftien maanden rentree

Henk Grol heeft na vijftien maanden zijn rentree gemaakt op de judomat. In Marrakesh debuteerde de Groninger bij de WK open klasse als zwaargewicht.

De rentree liep uit op een deceptie. Hij strandde al in de tweede ronde. Grol won overtuigend van Nacif Elias (houdgreep) maar kreeg tegen Aljaksandr Vachaviak uit Wit-Rusland last van een knie en verloor kansloos met ippon.

Grol na rentree: het was blijkbaar nog te vroeg

Grol stond voor het laatst op de mat tijdens de Olympische Spelen. In Rio werd hij al vroegtijdig uitgeschakeld. Grol verloor in de derde ronde in de klasse tot 100 kilogram met yuko van Cyrille Maret, de nummer een van de wereldranglijst.

Grol veroverde brons op de Spelen van 2008 en 2012 en had zijn zinnen gezet op goud in Rio. Omdat hij verloor in de achtste finales kon hij ook niet meer brons veroveren via de herkansingen.

Daarna nam hij tijdelijk afscheid van het judo en liet hij zich opereren aan zijn schouder. In mei besloot hij zijn judopak weer aan te trekken.

Roy Meyer

Roy Meyer had in de eerste ronde een bye, won daarna met waza-ari van de Griek Ilias Iliadis (drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen in 2004), maar boog met waza-ari voor Kokoro Kageura uit Japan.

De titel in de open klasse, die voor het eerst sinds 2011 weer op het spel stond, ging naar Teddy Riner. De Fransman, al acht keer wereldkampioen en tweevoudig olympisch kampioen bij de zwaargewichten (boven 100 kilogram), was in 2008 ook al eens de beste van allemaal geweest.

WK judo open klasse, terug van weggeweest

De Franse kolos (2,04 meter groot en 145 kilogram zwaar was in Marrakesh de grote favoriet voor de titel en de prijs van 100.000 euro. In de halve finales had hij tegen Andy Granda uit Cuba desondanks een golden score nodig.

In de finale tegen Toma Nikiforov kwam de 28-jarige judoka al snel op voorsprong dankzij een fraaie opofferingstechniek (waza-ari). De Belg probeerde het nog wel, maar Riner bleek onverzettelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl