De recente voorstelling 'Julius Ceasar' van Orkater Orkater

Theatergroepen die wel een positieve beoordeling hadden gekregen, maar die het slachtoffer dreigden te worden van bezuinigingen, krijgen toch geld. Minister Van Engelshoven trekt de komende drie jaar jaarlijks 10 miljoen euro extra uit voor cultuur.

Van dat bedrag gaat 9 miljoen euro naar orkesten en theatergezelschappen die goed presteren. Onder meer muziektheatergezelschap Orkater, danstheater AYA en theatergroep Suburbia leveren volgens het Fonds Podiumkunsten goed werk, maar dreigden de laatste jaren minder subsidie te krijgen omdat de pot leeg was.

De Tweede Kamer schoot de instellingen al te hulp en regelde voor 2016 en dit jaar aanvullende subsidie, maar de instellingen zaten elk jaar weer in onzekerheid. Daar heeft minister Van Engelshoven (D66) nu dus een eind aan gemaakt.

Opluchting

Directeur Marc van Warmerdam van Orkater is blij met het bericht. "De opluchting is groot, omdat we nu kunnen doorgaan met het ontwikkelen van projecten voor de komende jaren. Het leek in de kabinetsplannen al wel de goede kant op te gaan met de investeringen in cultuur, maar het is altijd maar afwachten of het ook doorgaat. En dat gaat het dus."

Van Warmerdam onderstreept dat de extra subsidie het resultaat is van een breed gedragen en gezamenlijke inzet uit de theaterwereld. "Dit hadden we als Orkater nooit in ons eentje kunnen bereiken."

STER reclame