NOS NieuwsAangepast

Breiden protesten zich uit naar Marokko?

In Marokko zijn voor zondag in alle grote steden betogingen aangekondigd. Net als in de andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten richt het protest zich tegen de armoede en werkloosheid.

De Marokkaanse betogers eisen meer vrijheid en democratie. Aan de vooravond van de demonstraties is het nog onduidelijk welke omvang ze zullen hebben, en of ze eventueel kunnen leiden tot revoluties als in Tunesië en Egypte de afgelopen weken.

Hoop

De jonge leiders van het protest zijn in ieder geval geïnspireerd door die protesten, zag NOS-verslagger Gerri Eickhof in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

"Die revoluties hebben ons hoop en moed gegeven", vertelt Montasser Drissi die deel uitmaakt van de protestbeweging. Ondanks de verschillen met de onrust in de andere landen, ziet Drissi ook gelijkenissen 'op het vlak van de dictatuur'.

Het is nog maar de vraag hoe breed de afkeer voor de monarchie gedragen wordt. De oproep om te protesteren werd gelanceerd op internet, dus is het moeilijk in te schatten hoe groot de opkomst zal zijn.

Leve de koning

De laatste jaren zijn onder koning Mohammed VI al veel geleidelijke hervormingen doorgevoerd. In vergelijking met andere Arabische landen zijn veel Marokkanen best tevreden.

"We hebben het hier goed. In Egypte gaan ze de straat op omdat ze sterven van de honger. Wij moeten vaak brood weggooien. Leve de koning", klinkt het in Salé, een stad ten noorden van Rabat.

Hetzelfde geluid hoorde correspondent Rop Zoutberg: "De vonk van de jongeren zal niet overslaan. Marokko is toch écht anders dan Libië en Egypte", ving hij op in de straten van Salé.

De regering heeft begrip uitgesproken voor de demonstranten en heeft beloofd dat de politie zondag terughoudend zal optreden, op voorwaarde dat de betogingen vreedzaam verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl