Flynn zou voor de uitvoering van het plan 15 miljoen dollar ontvangen van Turkije EPA

De Amerikaanse oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan een plan om de geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van gesprekken met medewerkers van de onderzoekscommissie naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Flynn en zijn zoon, Michael Flynn Jr., zouden volgens de krant zo'n 15 miljoen dollar ontvangen van Turkije. In ruil daarvoor moesten ze Gülen uit zijn woning in de VS ontvoeren en aan Turkije overdragen.

Staatsgreep

De geestelijke wordt er door de Turkse president Erdogan van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar te zitten. Erdogan wil Gülen in Turkije berechten, maar die ontkent achter de couppoging te zitten.

Volgens de Amerikaanse krant wisten zeker vier mensen van het plan. Dat behelsde ook een poging om een Turks-Iraanse goudhandelaar uit de gevangenis te bevrijden.

Onderzoek naar Flynn

Michael Flynn is een belangrijke verdachte in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de verkiezingen. Flynn was 24 dagen in dienst van president Trump als veiligheidsadviseur, maar werd ontslagen omdat hij tegen vicepresident Mike Pence had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS.

Verder richt het onderzoek naar Flynn zich op zijn connecties met Turkije. Hij was een lobbyist voor de regering daar, maar verzweeg dat voor het Witte Huis.

STER reclame