NOS Nieuws

Korte winter in Nieuw-Zeeland heeft gevolgen voor de kiwi

De Nieuw-Zeelandse winter is in de afgelopen honderd jaar een maand korter geworden. De winter begint later in het jaar en eindigt eerder, blijkt uit een onderzoek van het National Institute of Water and Atmospheric Research.

Onderzoeker Brett Mullan vertelt in The Guardian dat een winterdag in Nieuw-Zeeland een dag is waarop de gemiddelde temperatuur lager is dan 9 graden Celsius. Hij onderzocht de periode 1909-1938 en de periode 1987-2016. In die eerste periode waren er honderd winterdagen en in de tweede periode nog maar zeventig. Kortom, het duurt in Nieuw-Zeeland zeker een halve maand langer voordat er lage temperaturen worden gemeten. Ook wordt het aan het einde van de winter twee weken eerder weer warmer.

Onderzoekers wisten dat het door de klimaatverandering warmer is geworden in Nieuw-Zeeland, maar dat er nu aantoonbaar een groot verschil van dertig dagen is, wordt opvallend genoemd.

Gevolgen

Het warmer wordende klimaat heeft gevolgen voor de landbouw, zoals de productie van de kiwi. Die groeit nu nog vooral op het Noordereiland, maar daar wordt het te warm. De productie moet dus geleidelijk worden verplaatst naar het iets koelere Zuidereiland.

Onderzoekers verwachten dat door de opwarming van de aarde de komende jaren de winters nog korter worden. De regering van Nieuw-Zeeland zegt klimaatverandering zeer serieus te nemen. Zo worden er afspraken gemaakt over terugdringen van CO2-uitstoot. Ook is er een speciale minister voor Klimaatverandering aangesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl