Teruggekeerde Koelizjnikov over criticasters: het is beter om te zwijgen

Aangepast

Het startschot van het internationale schaatsseizoen klinkt vanmiddag om 16.15 uur in Thialf. De eerste wereldbekerwedstrijd staat tevens in het teken van de terugkeer van Pavel Koelizjnikov, de man die door een aantal schaatsers nog altijd met de nek wordt aangekeken. De 23-jarige Rus haalt zijn schouders op: "Het is beter om te zwijgen."

Pavel Koelizjnikov tijdens de prijsuitreiking van de WK sprint ANP Pro Shots

Koelizjnikov, die in 2015 als eerste - en nog altijd enige - schaatser de 500 meter binnen de 34 seconden aflegde, miste vorig seizoen alle grote toernooien vanwege een liesblessure en kon daardoor zijn wereldtitels niet verdedigen. Die wereldtitels (van 2016) veroverde hij in een jaar waarin hij werd betrapt op het gebruik van meldonium. Na een korte schorsing werd hij in april 2016 vrijgesproken.

Nu is hij terug. Naar eigen zeggen helemaal hersteld van die slepende liesblessure. "Ik miste de kwalificatiewedstrijden in Rusland, omdat ik nog wat pijn voelde. Het leek ons verstandiger om dat toernooi over te slaan", zegt Koelizjnikov tegen Sport Express.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2015: Koelizjnikov als eerste man onder de 34 seconden

Het maakte niets uit. De Russische bond had Koelizjnikov al aangewezen voor de eerste serie wereldbekers. Waarschijnlijk omdat hij een week eerder bij de Russia Cup 'gewoon' 34,54 noteerde op de 500 meter, de snelste seizoenstijd tot dusver op een laaglandbaan. En dus staat hij in Heerenveen gewoon weer aan de start. Hij zal in Thialf Kjeld Nuis en Koen Verweij geregeld tegen het lijf lopen.

Nuis is een van de grootste critici van Koelizjnikov. De Nederlander wist zich bij de KPN NK afstanden niet te plaatsen voor de 1.500 meter bij de wereldbekers. Het leidt niet tot leedvermaak bij de Rus. "Ik wil niet aan karma denken of wensen dat iemand faalt. Integendeel, ik ben voor een eerlijke strijd. Ik wil het opnemen tegen de sterksten."

Verraders

Wel is Koelizjnikov klaar met de mensen die hem hebben bekritiseerd. "Er zijn mensen die hun excuses hebben aangeboden, maar ik zie hen nog steeds als verraders. Waarom konden die mensen een mening hebben zonder de situatie echt te kennen? Het is beter om te zwijgen."

Nuis feliciteert Koelizjnikov met zijn overwinning bij de WK sprint in 2016 ANP Pro Shots

Koelizjnikov komt vrijdagavond voor het eerst in actie. Om 18.45 uur staat de eerste 500 meter van het weekend op het programma. In februari wil Koelizjnikov gaan voor zijn eerste olympische medaille. In 2014, toen de Winterspelen in Rusland werden georganiseerd, was hij er nog niet bij. Hij was toen geschorst voor het gebruik van methylhexanamine. In 2012 werd hij als junior al positief bevonden en kreeg een schorsing van twee jaar. In april 2014 reed hij weer zijn eerste wedstrijd.

Toch is het nog niet stil rondom de Russische ploeg. Koen Verweij trainde in het voorseizoen mee met de Russen. Nuis nam hem dat kwalijk. "Als je je bij een land aansluit dat zich met zulke dingen bezighoudt, dan vind ik dat een kwalijke zaak. Het is niet goed hoe dat land met de sport omgaat", zei Nuis destijds over Verweij.

Koelizjnikov bekijkt het van de positieve kant. "Ik denk dat de kritiek hem alleen maar motiveert om beter te presteren. Dat heb ik namelijk ook. Laat iedereen maar zeggen wat ze willen. Ze hebben geen bewijs. Ik vind het juist een goed teken dat Koen met ons meetraint. We zijn open en hebben niets te verbergen. En als dat wel zo zou zijn, zou Koen dat wel vertellen."

De eerste wereldbeker langebaanschaatsen van het olympische seizoen is komend weekeinde in Thialf. Vrijdagmiddag zijn de wedstrijden vanaf 16.12 uur live te zien op NPO 2 en NOS.nl.

De shorttrackers zijn al toe aan de derde wereldbeker. Er wordt in Shanghai gestreden om olympische startplekken. Zaterdag en zondag zijn de wedstrijden vanaf 7.00 uur rechtstreeks te zien op NOS.nl.

STER Reclame