In de Portugese synagoge vertelden nabestaanden hun verhaal
NOS NieuwsAangepast

Kristallnacht, voorbode van de Jodenvervolging, ook in Nederland herdacht

De Kristallnacht is vandaag precies 79 jaar na dato ook in Nederland herdacht. Net als in Duitsland kwamen op meerdere locaties mensen bijeen.

In de Portugese synagoge in Amsterdam vertelden overlevenden hun verhaal en sprak ook voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Zij herinnerde eraan dat het geweld niet spontaan begon, zoals de nazi's de wereld wilden laten geloven: "Het werd in scène gezet door een regime dat verdeeldheid tussen mensen zaaide, dat aanzette tot haat en een groep mensen stelselmatig buitensloot."

Kristallnacht herdacht in Amsterdam

Aansluitend was er een kranslegging bij de Hollandsche Schouwburg, die door nazi's werd gebruikt als verzamelpunt voordat Joden op transport werden gesteld naar concentratiekampen.

Berlijnse Muur

In nacht van 8 op 9 november 1938 werden in heel Duitsland Joden mishandeld, duizenden Joodse winkels, bedrijven, scholen en andere instellingen vernield en tientallen synagoges in brand gestoken. Het betekende de voorbode van de systematische Jodenvervolging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen Joden werden vermoord.

9 november is in Duitsland om meer redenen een bijzondere datum: op 9 november 1918 werd de Weimarrepubliek uitgeroepen, waarmee Duitsland voor het eerst een volwaardige democratie werd. Op dezelfde dag in 1989 viel bovendien de Berlijnse Muur en was de Koude Oorlog symbolisch ten einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl