Paspoortcontrole op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus wil luchtreizigers in Schengengebied beter in de gaten houden

Het kabinet wil meer zicht krijgen op reizigers die vliegen binnen de Schengenlanden. Hiertoe moet een speciale eenheid worden opgericht die passagiersgegevens verzamelt en analyseert om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. De eenheid zal zich ook richten op vluchten binnen het Schengengebied.

Dit antwoorden minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen van VVD en CDA. Ze verwijzen naar "het huidige dreigingsbeeld".

De bewindslieden voegen eraan toe dat de principes van het Schengenakkoord geen geweld mogen worden aangedaan: dat betekent dat grenscontroles alleen worden gedaan aan de buitengrenzen van het Schengengebied.

Grapperhaus wil daarvoor binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen, dat een Europese richtlijn op dit gebied uitvoert.

Luchtvaartmaatschappijen

Het kabinet onderzoekt ook of luchtvaartmaatschappijen meer verplichtingen moeten krijgen bij vluchten van Nederland naar een ander Schengenland.

Bekeken wordt of de vervoerders gedwongen moeten worden om te controleren of de naam van de passagier op het identiteitsbewijs dezelfde is als die op het ticket. Nu mogen luchtvaartmaatschappijen dat wel doen, maar ze hoeven het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl