Corrupte Saudische elite zou 86 miljard euro hebben verduisterd

Prins Al-Waleed bin Talal AFP

Van de 208 mensen die dit weekend in Saudi-Arabië werden opgepakt op verdenking van corruptie en verduistering, zitten er nog 201 vast. De openbaar aanklager in de hoofdstad Riyad zegt dat zeven mensen na verhoor konden gaan.

Er is volgens aanklager Saud al-Mojeb drie jaar intensief onderzoek gedaan naar corruptie in Saudi-Arabië. Dat onderzoek richtte zich vooral op prinsen, zakenlieden en hoge militairen en ambtenaren. Bij elkaar zouden ze zich in de afgelopen tientallen jaren voor omgerekend zeker 86 miljard euro hebben verrijkt door systematische corruptie en verduistering.

Op last van de regering en justitie hebben banken in Saudi-Arabië ongeveer 1700 bankrekeningen geblokkeerd. De openbaar aanklager beklemtoonde dat het alleen om privérekeningen van de verdachten gaat en dat bedrijven gewoon hun bankzaken kunnen blijven doen.

Steenrijk

Namen van de verdachten maakte Mojeb niet bekend, maar dit weekend werd meteen duidelijk dat onder de arrestanten ook prins Al-Waleed bin Talal is, een steenrijke Saudische zakenman. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld en heeft grote belangen in onder meer Amerikaanse bedrijven als Citibank, Apple en Twitter.

Ook prins Miteb bin Abdullah, de zoon van de vorige koning Abdullah, is opgepakt. Hij werd net als Al-Waleed gezien als een geduchte rivaal van kroonprins Mohammed bin Salman (32), die in korte tijd enorme macht heeft vergaard sinds zijn vader, koning Salman, de troon besteeg. Prins Miteb was hoofd van de Nationale Garde, maar is als chef van dat elitekorps afgezet.

Onder de Saudische bevolking is veel steun voor de anti-corruptiecampagne en de golf van arrestaties. Er wordt al jaren geklaagd over zelfverrijking en corruptie van de elite. Maar critici zeggen dat de actie tegen rivalen van de kroonprins alle kenmerken heeft van een strijd om de macht.

Geestelijken

Die strijd richt zich ook op de religieuze wereld. Zo is de macht van de gevreesde religieuze politie aan banden gelegd: die mag geen mensen meer aanhouden. De afgelopen maanden zijn ook verscheidene ultraconservatieve geestelijken, die altijd veel invloed hadden in Saudi-Arabië, buitenspel gezet.

STER Reclame