Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen van 2010 EPA

De internationale wielerunie UCI gaat onderzoek doen naar vermeende mechanische doping van Fabian Cancellara. Aanleiding zijn beschuldigingen van de Amerikaanse oud-prof Phil Gaimon, die twee jaar actief was op WorldTour-niveau.

Gaimon beweert in zijn boek Draft Animals dat Cancellara, die een jaar geleden een punt achter zijn carrière zette, in 2010 tijdens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix koerste met een motortje.

"Als je de beelden ziet, zijn de versnellingen van Cancellara niet natuurlijk. Het lijkt alsof hij niet op de trappers kan blijven staan. Die klootzak reed waarschijnlijk met een motortje."

2010: Cancellara rijdt Boonen zittend uit het wiel op De Muur

In De Ronde van Vlaanderen van 2010 reed Cancellara met Tom Boonen op kop. Op De Muur van Geraardsbergen, zestien kilometer voor de finish, loste hij Boonen zonder uit het zadel te komen. Ook een week later, in Roubaix, kwam Cancellara solo over de streep.

Al jaren gaan er geruchten over een motortje in de fiets van Cancellara die hij gebruikt zou hebben tijdens de twee klassiekers in 2010, maar bewijs is er nooit gevonden. De Zwitser heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Belgische veldrijdster betrapt en geschorst

Aan wielersite Cyclingnews laat UCI-voorzitter David Lappartient weten dat de aantijgingen van Gaimon nu reden zijn voor een onderzoek. "We moeten precies weten wat hier achter zit. Ik ken de geruchten, maar ik moet het zeker weten. Daarom gaan we het onderzoeken. Dat is ons werk."

Slechts één keer werd een renner in het profpeloton daadwerkelijk betrapt op het gebruik van mechanische doping. In de fiets van de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche werd vorig jaar januari tijdens de WK-strijd voor beloften een motortje aangetroffen. Ze werd uiteindelijk geschorst voor zes jaar en stopte helemaal met veldrijden.

In Frankrijk werd vorige maand ook een 43-jarige amateurrenner betrapt met een motortje in het frame van zijn fiets.

De UCI heeft dit jaar tijdens de Ronde van Frankrijk gecontroleerd met speciale tablets die motortjes door middel van een magnetisch veld kunnen opsporen.

UCI zweert bij eigen 'afschrikmiddel' tegen motortjes

STER reclame