ANP
NOS VoetbalAangepast

Lamprou gelooft in Griekse opleving tegen Kroatië

Na een kansloze kwalificatiecampagne voor het EK 2016 verliep de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland voor het Griekse elftal bijna zonder problemen. Bijna, want België bleek in groep H veel te sterk. En dus wacht er nog één hindernis voor de Grieken: de play-offs tegen Kroatië. Als die twee wedstrijden worden gewonnen is deelname aan het eindtoernooi volgend jaar een feit.

Kostas Lamprou, de Griekse reservedoelman bij Ajax, kijkt met veel vertrouwen uit naar de confrontatie. "Ik denk dat er een kans is. Kroatië is geen makkelijke tegenstander, maar Griekenland heeft vaak genoeg laten zien dat moeilijke wedstrijden gewonnen kunnen worden."

Lamprou: het zal lastig worden, maar ik heb de hoop

Lamprou spreekt als analist en niet als selectielid. Al hoopt hij nog altijd op een oproep. "Zeker weten. Ik zou enorm trots zijn als ik weer word opgeroepen. Dat was in 2012 voor het laatst, onder bondscoach Fernando Santos", vertelt de doelman.

"Ik heb een heel mooie tijd meegemaakt. Twee wedstrijden. We speelden thuis gelijk tegen Bosnië en uit wonnen we van Slowakije. Helaas ben ik de laatste jaren niet meer opgeroepen."

Lamprou kreeg zijn enige oproep in zijn periode bij Feyenoord. Daarna, toen hij eerste keus was bij Willem II, bleef het stil. En nu speelt Lamprou niet bij Ajax, maar toch denkt hij meer kans te maken op een uitnodiging dan in zijn tijd bij de Tilburgers.

ANP
Het Griekse elftal voorafgaand aan het duel met België

"Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: maar je speelt niet. Maar ik weet hoe de situatie is met de keepers in Griekenland. Die hebben niet zo veel wedstrijden gespeeld de afgelopen maanden. Dus ik blijf eraan denken. Als mijn kans nu niet komt, dan moet ik gewoon keihard werken. En misschien komt die dan alsnog."

Griekenland eindigde dus als tweede in een groep met topfavoriet België. Slechts één keer werd er verloren in groep H. En dat was thuis tegen - jawel - België (1-2). "Griekenland is een verdedigende ploeg en speelt niet het mooie voetbal dat 'we' in Nederland gewend zijn. Meestal spelen ze met een verdedigend blok en wordt er niet veel weggegeven."

Eindstand groep H

LandPuntenDoelsaldo
1. België2843-6
2. Griekenland1917-6
3. Bosnië en Herzegovina1724-13
4. Estland1113-19
5. Cyprus109-18
6. Gibraltar03-47

Toch is het niet alleen maar ballen tegenhouden. "We hebben de laatste jaren Konstantinos Mitroglou in de spits lopen die zijn kansen wel afmaakt. Dat heeft Griekenland veel geholpen. Ook tegen moeilijke tegenstanders zijn goede resultaten geboekt. Op bezoek in België werd gelijkgespeeld. En dat is Griekenland. Veel op kracht en aan het einde zien we wel waar we staan."

Lamprou gaat de eerste wedstrijd in de play-offs volgen in Griekenland. "Ik denk dat ik de eerste wedstrijd bij mijn familie ga kijken. De tweede wedstrijd bekijk ik in Amsterdam. Dat doe ik dan misschien met vrienden. Een goede vriend heeft een Grieks restaurant. Dan verzamelen we daar en gaan we met z'n allen kijken. En anders lekker op de bank liggen en zelf kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl