Linda Bolder hangt haar judopak aan de wilgen. Dat heeft de Nederlandse judoka, die sinds 2015 voor Israël uitkomt, op haar Facebook-pagina bekendgemaakt. Bolder kan niet meer de motivatie opbrengen om vol voor haar sport te gaan.

Linda Bolder EPA

Bolder maakte in 2015 de overstap naar Israël, omdat zij in de klasse tot 70 kilo met Kim Polling een grote concurrente had. Bij de Olympische Spelen kan per gewichtsklasse maar een judoka per land in actie komen. Bolder is getrouwd met een Israëliër.

"Na heel wat slapeloze nachten en gevechten met mijzelf heb ik besloten met ingang van heden te stoppen met mijn actieve carrière als judoka", schrijft Bolder.

Hoewel ik op dit moment zowel opluchting als verdriet voel, weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen.

Linda Bolder

"Na de Spelen in Rio heb ik moeite gehad om de motivatie te vinden die nodig is om honderd procent op de wedstrijden te verschijnen en het mooie aan judo is dat je op negentig procent niet mee kan doen voor de prijzen."

Zilver op de EK

De 29-jarige Noord-Hollandse pakte in 2013 op de EK zilver in de klasse tot 70 kilogram, waar zij in de finale verloor van Polling. Met het Nederlandse team won zij titels op Europees en mondiaal niveau.

Als Israëlische won ze in 2015 goud bij een grand prix in het Turkse Samsun.

2015: eerste goud judoka Bolder voor Israël

"Ik heb hier lang en heel hard over nagedacht en alhoewel ik op dit moment zowel opluchting als verdriet voel, weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen", aldus Bolder.

STER reclame